Άρμα Βοιωτίας

χάρτης και οδηγίες πρόσβασης

Το Άρμα είναι χωριό της Βοιωτίας, έδρα του Δήμου Τανάγρας, όπως αυτός δημιουργήθηκε σύμφωνα με τον Νόμο 2539/1997 ή αλλιώς «Νόμο Καποδίστρια». Τα υπόλοιπα χωριά του δήμου είναι: η Ασωπία, η Καλλιθέα και η Τανάγρα.

Ο πληθυσμός του Άρματος ανέρχεται σε 1070 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ενώ βρίσκεται σε υψόμετρο 245μ.

 

Ιστορία

Άποψη του Άρματος.

Πήρε το όνομα του από το σημείο όπου πιστεύοταν ότι βούλιαξε το άρμα του Αργείου στρατηγού Αμφιάραου, ο οποίος πήρε μέρος στην εκστρατεία των Επτά επί θήβας, υπό τον Πολυνείκη, αδερφό του Ετεοκλή και γιο του Οιδίποδα. Κατά την υποχώρησή του από τη Θήβα, ο Αμφιάραος καταδιωκόταν από το Θηβαίο στρατηγό Πολυκλύμενο. Όμως, ο Δίας, έριξε κεραυνό που άνοιξε χάσμα στη γη και κατάπιε το άρμα του Αμφιάραου.

Κοντά στο χωριό υπάρχει χαμηλός πέτρι­νος λόφος στην κορυφή του οποίου υπάρχει μεσαιωνικός πύργος και με­σαιωνικό τείχος. Σώζονται ακόμη λείψανα του αρχαίου οχυρωματικού περιβόλου που ανήκε στην αρχαία πόλη, την ονομαζόμενη από το Στράβωνα Ελέ­ων και από τον Πλούταρχο Ελεών. Στα ριζά του πέτρινου αυτού λόφου είναι ακόμη και σήμερα, η πηγή Ακίδουσα όπως αναφέρεται από τον Πλούταρχο (Ελληνικών κεφαλαίων καταγραφή 41).

Ο L. Ross ερευνώντας και μελετώντας την περιοχή του Άρματος και τα αρχαία λείψανά του, διατύπωσε με δική του επιχειρηματολογία, τη γνώμη, ότι στο χωριό Δρίτσα (ή Ντρίτσα) περίπου ήταν άλλοτε το αρχαίο Άρμα. Η μετονομασία του χωριού από Δρίτσα σε Άρμα έγινε σύμφωνα με αυτή την άπο­ψη. Από τις πολίχνες της «τανα­γρικής τετρακωμίας» του Στράβωνα, ο Παυσανίας αναφέρει μόνο δύο, το Άρμα και την Μυκαλησσό.

Οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού προέρχονται από τη φυλή των Αρβανιτών, ενώ υπάρχει και ομάδα κατοίκων με καταγωγή από την Ευρυτανία, απόγονοι εσωτερικών μεταναστών των μεταπολεμικών δεκαετιών.

Γεωγραφική θέση

Τμήμα μυκηναϊκής οχύρωσης, βόρεια του Άρματος.

Το χωριό βρίσκεται στην ευθεία μεταξύ Θήβας και Χαλκίδας, σε απόσταση 19χμ. από την πρώτη και 25χμ. από τη δεύτερη, ενώ απέχει 4χμ. από τις Εθνικές οδούς 1 (ΑθήναΛαμία) και 44 (Θήβα—Χαλκίδα).

 Γενικά στοιχεία

Η οικονομία του χωριού στηρίζεται κυρίως στη γεωργία. Παράγονται εκλεκτά κρασιά από λευκά σταφύλια (σαββατιανά, ασύρτικα) και κόκκινα (καμπερνέ, σιράκ). Σημαντικό μέρος των κατοίκων απασχολείται και στη βιομηχανική ζώνη της νοτιοανατολικής Βοιωτίας, μεταξύ Θήβας, Σχηματαρίου και Οινοφύτων.