Πυλώνες για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος

Πυλώνες για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος
μία ακόμη πληγή, στην γη της Βοιωτίας,
ένα ακόμη νοσηρό έγκλημα στον πολύπαθο Ελικώνα

Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες της Βοιωτίας, να συμπαρασταθούν στον αγώνα που δίνουμε, για την προστασία του Ελικώνα από τις ληστρικές επιδρομές κερδοσκοπικών ομίλων, οι οποίοι, με το πρόσχημα της εξασφάλισης ενέργειας για την χώρα μας, καταστρέφουν τα πάντα και υποθηκεύουν το μέλλον του χωριού μας.
Το χωριό μας, η Κορώνεια Βοιωτίας βρίσκεται στις πλαγιές του Ελικώνα και περιβάλλεται από το μεγαλύτερο δρυόδασος του Ελικώνα, το οποίο άλλωστε είναι και το πλησιέστερο αντίστοιχο στην Αττική.
Μέχρι σήμερα ο τρόπος ανάπτυξης, που είχαν επιλέξει οι κάτοικοι του αλλά και η ίδια η πολιτεία είχε συνεπικουρήσει, μέσα από πλειάδα χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, ήταν η ήπια μορφή ανάπτυξης, που συνδύαζε ήπιες μεταποιητικές δραστηριότητες, τουρισμό και αγροκτηνοτροφία.
Το τελευταίο όμως διάστημα, κάποια κέντρα εξουσίας, εκμεταλλευόμενα στην καλύτερη περίπτωση την αδράνεια και αδιαφορία των τοπικών πολιτικών παραγόντων, επέλεξαν την μετατροπή του χωριού μας αλλά και όλης της περιοχής σε ζώνη ανεξέλεγκτης βαριάς βιομηχανικής δραστηριότητας και την μετατροπή όλου του νομού σε «πίσω αυλή της Αθήνας».
Επιχειρούν λοιπόν στο δρυόδασος της Κορώνειας, την εγκατάσταση πλειάδας οδών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος καταστρέφοντας εκατοντάδες στρέμματα πραγματικής δασικής έκτασης και υποβαθμίζοντας το περιβάλλον διαβίωσης των κατοίκων και των επισκεπτών μας.
Πρόκειται:
Α. «Δίκτυο διασύνδεσης αιολικών πάρκων, υψηλής τάσεως, 150 ΚV, στη θέση «ΠΕΤΡΑ – ΡΑΧΗ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ στο Δ. Δ. Κορώνειας.»
Αποτελεί το δίκτυο, που συνδέει κάποια από τα κατ ευφημισμόν αιολικά πάρκα της περιοχής με τις κεντρικές γραμμές μεταφοράς ρεύματος που διασχίζουν την ΠΕΟ Αθηνών – Λαμίας.
Η γραμμή αυτή έχει ήδη κατασκευασθεί. Η καταστροφή, που έχει ήδη επιφέρει είναι τραγική. Το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορώνειας καθώς και άλλοι φορείς και δημότες έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Β. «Διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Γ.Μ.) 400KV για το σύστημα (Αθήνα – Αχελώος αριστερό κύκλωμα) – ΘΗΣ Θίσβης και του Υποσταθμού (ΚΥΤ) Θίσβης του Νομού Βοιωτίας».
Είναι το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από το μελλοντικό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος στην Θίσβη προς το Αλιβέρι.
Πρόκειται για γραμμή υπερυψηλής τάσης και οι επιπτώσεις της στο τοπικό οικοσύστημα θα είναι μη αναστρέψιμες. Οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα, πλησίον των γραμμών αυτών, θα είναι απαγορευτική.
Το έργο είναι σε φάση προετοιμασίας. Η τοπική και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έχουν ουσιαστικά συναινέσει (με την μέθοδο της μη υποβολής γνώμης). Το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορώνειας έχει αποφασίσει για την μη εγκατάσταση της. Όμως, περιμένουμε και απαιτούμε μεγαλύτερη δραστηριοποίηση.
Η Διεύθυνση Δασών Βοιωτίας, παρά τις κάποιες ισχνές αντιδράσεις, τελικά αναγκάζεται να συναινέσει.
Γ. «Διασυνδετικές γραμμές πλήθους αιολικών «πάρκων», με τις κεντρικές γραμμές μεταφοράς ρεύματος».
Όπως αναφέρει η Δ/νση Δασών Βοιωτίας «στην ευρύτερη περιοχή του Δ. Κορώνειας έχουν προταθεί για αδειοδότηση ή βρίσκονται σε λειτουργία πλήθος ΑΣΠΗΕ(αναφέρονται δώδεκα) από διάφορες εταιρείες, με ορατό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί συνωστισμός γραμμών, με σοβαρές επιβαρύνσεις στο οικοσύστημα της περιοχής»
Όλες αυτές οι εταιρείες για τους δικούς τους κερδοσκοπικούς λόγους επιθυμούν τις δικές τους διασυνδετικές γραμμές.

Δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στο Δ. Δ. Κορώνειας
Οι λόγοι της αντίθεσης μας.

Η αντίθεση μας, στην χάραξη των συγκεκριμένων οδών μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος, έχει δύο διαστάσεις, την περιβαλλοντική διάσταση, καθώς καταστρέφει σημαντικό τμήμα πραγματικής δασικής έκτασης αλλά και την οικονομική διάσταση καθώς υποθηκεύει την μελλοντική ανάπτυξη του τόπου.
Περιβαλλοντική διάσταση
Α. Οι γραμμές μεταφοράς ρεύματος διασχίζουν και καταστρέφουν τον πυρήνα του δρυόδασους του Ελικώνα. Η διάνοιξη της οδού μεταφοράς, μήκους περίπου δεκαπέντε χιλιομέτρων, τα γήπεδα εγκατάστασης των πυλώνων με εμβαδόν, τρία έως πέντε στρέμματα καθώς και οι ανάλογοι οδοί πρόσβασης έχουν καταστρέψει πραγματική δασική έκταση αποτελούμενη σχεδόν αποκλειστικά από βελανιδιές.
Αποτελεί την μεγαλύτερη εκχέρσωση δάσους στην Βοιωτία τόσο αναφορικά με δημόσια όσο και με ιδιωτικά έργα.
Η έκταση βέβαια δεν τυγχάνει ειδικής νομικής προστασίας (Natura, δρυμός κτλ.) αποτελεί όμως το πιο κοντινό δρυόδασος στην πόλη των Αθηνών.
Το έγκλημα όμως είναι διαρκείας, θα πρέπει να αναπτυχθούν εκτεταμένες ζώνες αντιπυρικής προστασίας καθώς σε πολλά σημεία οι κορφές των δένδρων αγγίζουν τα καλώδια ρεύματος ενώ ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα ελλοχεύει μόνιμα.
Το ίδιο το Δασαρχείο Λιβαδειάς, αναφορικά με την διασυνδετική γραμμή των 400KV, παραδέχεται:
«Η γραμμή…διέρχεται εντός του μοναδικού αυτοφυούς δρυοδάσους της περιοχής μας …και με την κατασκευή του έργου ως έχει, επέρχεται κατακερμάτιση του δάσους, ισχυρή διατάραξη της δασοβιοκοινότητας και εντέλει κίνδυνος κατάρρευσης της ισορροπίας του δασικού οικοσυστήματος».
Β. Όμως και η πανίδα του δάσους (αγριογούρουνα, αλεπούδες, λύκοι, ποικιλία ενδημικών και αποδημητικών πτηνών κτλ.) θα επηρεαστούν άμεσα από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τον ήχο κτλ, που θα παραχθούν από την διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος.
Γ. Η υπάρχουσα γραμμή διέλευσης των 150 ΚV περνά από τρεις διαμορφωμένες πηγές- κρήνες, οι οποίες βέβαια είναι μέσα στο δάσος, (βρύση Στριγανιάς, βρύση Παλιοχωρίου, Κρυφόβρυση) καταστρέφοντας το τοπικό ιδιαίτερο μικρό -περιβάλλον με επιπτώσεις στην πανίδα, την κτηνοτροφία και την ανάπτυξη του τουρισμού.
Επίσης, πυλώνας έχει εγκατασταθεί σε απόσταση 10 μέτρων από τις πηγές του Κεφαλόβρυσου, οι οποίες υδροδοτούν τον οικισμό της Κορώνειας.
Δ. Οι γραμμές διέλευσης των πυλώνων καταστρέφουν το τοπίο αρχαιολογικών χώρων, οι οποίοι μπορεί να μην τυγχάνουν ειδικής προστασίας είναι όμως σημαντικοί και αναγνωρισμένοι.
Αναφερόμαστε βασικά στο κάστρο της Παλιοθήβας (Τιλφώσσιον ή Τιλφούσσιον κατά την κλασική αρχαιότητα), όπου στα ριζά του ομώνυμου λόφου και σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από τα ανάλογα αρχαιολογικά ευρήματα, περνά η γραμμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Επίσης η γραμμή διέλευσης αγγίζει τα όρια των ερειπίων του μεσαιωνικού οικισμού στη θέση Παλιοχώρι.
Ακόμη και η περιβόητη Κοιλάδα των Μουσών, η οποία αρχίζει από το οροπέδιο της Στριγανιάς και διασχίζει τον Ελικώνα, διακόπτεται από την γραμμή των πυλώνων.
Σε σχέση με τα παραπάνω, η απαίτηση της υπεύθυνης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ώστε οι πυλώνες να μην είναι ορατοί από τις μονές Αγ. Νικολάου και Αγ. Παρασκευής φαντάζει γελοία και φυσικά δεν έχει τηρηθεί.

Οικονομική διάσταση

Α. Οι γραμμές των πυλώνων, καθώς αποτελούν δραστηριότητα βαριάς βιομηχανίας, υποθηκεύουν την μελλοντική αναπτυξιακή πορεία του τόπου, η οποία ήταν σαφώς σε κατεύθυνση ήπιας αγροτουριστικής ανάπτυξης.
Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από τις υπάρχουσες επενδύσεις αλλά και από την πλειάδα εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων, που την κατέτασσαν και την κατατάσσουν στις περιοχές ειδικής οικονομικής ενίσχυσης, με στόχο την ήπια και αειφόρο ανάπτυξη.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα προγράμματα LEADER 1, LEADER 2, LEADER +, ΟΠΑΑΧ, καθώς και την αναμενόμενη ένταξη στο πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, για τα «Πρότυπα Καινοτόμα Σχέδια Ανάπτυξης (Π.Κ.Σ.Α.)».
Από τα παραπάνω συνάγεται σαφώς, ότι η, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, εκφρασμένη βούληση της Πολιτείας ήταν ο τόπος να αναπτυχθεί σε μια κατεύθυνση ήπιας αγροτουριστικής ανάπτυξης.
Β. Ιδιαίτερα για το οροπέδιο της Στριγανιάς, όπου έχουν καταγραφεί κάποια δειλά βήματα ανάπτυξης και έχει αρχίσει να δημιουργείται ένας παραθεριστικός οικισμός είναι βέβαιο, ότι αυτή η πορεία ανάπτυξης θα σταματήσει βίαια. Ήδη έχουν κατασκευασθεί ένδεκα σπίτια, τα οποία, απέχουν μόλις τριακόσια μέτρα, από τους πυλώνες.
Ποιος άραγε θα συνεχίζει να επενδύει, εν μέσω πυλώνων υψηλής τάσεως.
Γ. Η γραμμή μεταφοράς διέρχεται ακριβώς πάνω από ποιμνιοστάσια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την συγκεκριμένη κτηνοτροφική δραστηριότητα.

Ομάδα πολιτών Κορώνειας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.