Δήμος Αλιάρτου

Αλίαρτος: Σπήλαιο, ερείπια πύργου και ταβέρνα Ο τέλειος συνδυασμός! Πάνω στο δρόμο προς Αλίαρτο, λίγα μέτρα πριν μπούμε στην πόλη. Όταν ήμαστε πιτσιρίκια, κυνηγούσαμε αγριοπερίστερα στο σπήλαιο και στις τρύπες του πύργου, και ονειρευόμαστε. Τώρα, τα παιδιά μας πίνουν το ουζάκι τους και μετράνε τα πολυτελή αυτοκίνητα που μπαίνουν στην Αλίαρτο!

Αλίαρτος
Νομός Βοιωτίας
Δήμος Δήμος Αλιάρτου
Πληθυσμός 4.207 (2001)
Υψόμετρο 100 m
Παλαιά ονομασία Μούλκι

Ο Αλίαρτος ή “η Αλίαρτος” είναι κωμόπολη της Βοιωτίας, έδρα του ομώνυμου δήμου. Βρίσκεται στο κέντρο του νομού, σε απόσταση 23χμ. από τη Λιβαδειά και έχει πληθυσμό 4207 κατ. , στη νότια άκρη της λίμνης της Κωπαΐδας, που αποξηράνθηκε.

Η Αλίαρτος ιδρύθηκε από τον Αλίαρτο, γιο του Θερσάνδρου και βρισκόταν εκεί που είναι σήμερα τα χωριά Παλαιόκαστρο και Μάζι. Η Αλίαρτος, εξαιτίας της επίκαιρης θέσης της και της ευφορίας της γύρω περιοχής, έφτασε πολύ νωρίς σε μεγάλη ακμή. Η πόλη καταστράφηκε από τους Πέρσες το 480 π.Χ.

Στη θέση της αρχαίας πόλης της Αλιάρτου και στη νοτιοδυτική γωνία της ακρόπολης, διασώζονται τμήματα πολυγωνικού τείχους με πύργο και θεμέλια μεγάλου ορθογώνιου οικοδομήματος.

Στον Αλίαρτο βρισκόνταν τα γραφεία και οι εγκαταστάσεις της  Εταιρείας που αποξήρανε τη λίμνη της Kωπαΐδας. Τα γραφεία, όπως και οι κατοικίες του προσωπικού βρίσκονται μέσα σ’ ένα μεγάλο ανθοστόλιστο πάρκο.

Αλίαρτος (μυθολογία)

Ο ερειπωμένος πύργος στην Αλίαρτο

Στην ελληνική μυθολογία ο Αλίαρτος ήταν ο ιδρυτής της ομώνυμης πόλης της Βοιωτίας, γιος του Θέρσανδρου (του γιου του Σισύφου) και αδελφός του Κορώνου.

Ο Παυσανίας, που κατέγραψε τις σχετικές με την πόλη παραδόσεις, αναφέρει ότι ο Αθάμας ήταν αρχικώς ο βασιλιάς του Ορχομενού της Βοιωτίας και αδελφός του Σισύφου. Επειδή δεν είχε διάδοχο, όταν πέθανε κάλεσαν τον Αλίαρτο και τον Κόρωνο και ανέλαβαν την εξουσία. Αργότερα όμως επέστρεψε από την Κολχίδα ο Πρέσβωνας, γιος τουΦρίξου, στον οποίο ανήκε δικαιωματικά η βασιλεία του Ορχομενού ως πλησιέστερου συγγενή του Αθάμαντα. Τότε ο Αλίαρτος και ο Κόρωνος παραιτήθηκαν με τη θέλησή τους και παρέδωσαν την εξουσία. Ως αντάλλαγμα έλαβαν ένα μικρό τμήμα της περιοχής, όπου έχτισαν, ο καθένας χωριστά, τις ομώνυμες πόλεις Αλίαρτο και Κορώνεια (βλέπε και τη ραψωδία Β της Ιλιάδας, στ. 503). Σε αυτές τις πόλεις οι κάτοικοι τους τιμούσαν ως ιδρυτές και ήρωες.

Post navigation