Εκδρομή ξενάγηση στήν κοιλάδα των Μουσών 22-5-2011

εδώ βλέπουμε να εκτείνεται η κοιλάδα των μουσών

Η ιστορία του ιερού άλσους ξεκινά τον 6ο αι. π. Χ. Ο τόπος όμως γνώρισε τη μεγάλη του άνθηση από τον 3ο αι. π. Χ. και στο εξής οπότε ιδρύθηκαν και διοργανώνονταν κάθε πέντε χρόνια από τους Θεσπιείς τα Μούσεια , γιορτή αφιερωμένη στις εννέα Μούσες . Στο πρόγραμμα των γιορτών συμπεριλαμβάνονταν και αγώνες σάλπιγγας, επικής ποίησης, ραψωδίας, κιθάρας, αυλού, σατυρικής ποίησης, υποκριτικής και τραγωδίας στους οποίους έπαιρναν μέρος μουσικοί και ποιητές από όλη την Ελλάδα. Επιγραφή που βρέθηκε στο χώρο αναφέρει πως ήταν αγών θυμελικός, στεφανίτης, ισοπύθιος .

χάρτης και οδηγίες πρόσβασης

Κατά τα ρωμαϊκά χρόνια η φήμη των Μουσείων εξαπλώθηκε και έξω από τον ελλαδικό χώρο και τον 2ο και τον 1ο αι. π. Χ. την διοργάνωση των αγώνων χρηματοδοτούσε ο εκάστοτε ρωμαίος αυτοκράτορας οπότε και προστέθηκε στον κατάλογο των αγώνων και ο αγώνας εγκωμίων προς αυτόν. Τότε επικράτησε και η ονομασία Μεγάλα Καισαρεία αφού πλέον τιμόταν πρώτα ο αυτοκράτορας και στη συνέχεια οι Μούσες. Ο Παυσανίας επισκέφτηκε την κοιλάδα και στα Βοιωτικά του αναφέρεται στα Μουσεία ( Παυσανίας ΙΧ, 31,3 ).

Η πρώτη αρχαιολογική έρευνα στο χώρο έγινε το1882 από τον Π. Σταματάκη ο οποίος εντόπισε τα θεμέλια

ο ναός ιερό των μουσών και οΚος Πέππας δεξιά επι τω έργον

του αρχαίου ναΐσκου των Μουσών που είχαν καλυφθεί από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας και επισήμανε την ύπαρξη του θεάτρου στην πλαγιά του βουνού.

κυονόκρανο δίπλα στο ιερό των μουσών

Η συστηματική ανασκαφή του χώρου έγινε από τον γάλλο αρχαιολόγο P. Jamot στα τέλη της δεκαετίας του 1880 οπότε και ήρθαν στο φως όλα τα μέχρι σήμερα γνωστά μνημεία του άλσους.

 

το θέατρο απο πάνω στο βάθος ο στρατηγός Κος Γιάννης Πέππας που μας εκανε την ξενάγηση μιλούσε και ακούγαμε μεχρι πάνω και με κόντρα αέρα σαν να είχαμε μικροφωνική

Τα σημαντικότερα σωζόμενα έως σήμερα μνημεία είναι ο ναΐσκος

εδω το θέατρο απο την βάση του πρός τα πάνω

των Μουσών, το θέατρο και η μακρά ιωνική στοά. Βορειότερα του ιερού, πάνω στο λόφο Κερησσό, σήμερα γνωστό ως Πυργάκι, σώζονται λείψανα οχυρωτικού περιβόλου με τετράγωνο πύργο.

Τα θεμέλια του αφιερωμένου στις Μούσες ναΐσκου αποκαλύφθηκαν πλήρως μετά τη διάλυση της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας η οποία είχε κτιστεί πάνω στο αρχαίο οικοδόμημα. Ο ναΐσκος χρονολογείται στον 3ο αι. π. Χ., έχει ορθογώνια κάτοψη και είναι μικρών διαστάσεων.

 

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Το θέατρο κατασκευάστηκε τον 3ο αι. π. Χ. και εκεί λάμβαναν χώρα οι μουσικοί και θεατρικοί αγώνες που διεξάγονταν κατά τη διάρκεια των Μουσείων . Το κοίλον του θεάτρου ακολουθούσε τη κλίση της πλαγιάς. Οι κερκίδες ήταν λαξευμένες στο βράχο και μόνο η προεδρία διέθετε μαρμάρινους θρόνους. Σήμερα σώζονται η σκηνή και το προσκήνιο του θεάτρου.

Η ΜΑΚΡΑ ΙΩΝΙΚΗ ΣΤΟΑ

οτι απέμεινε απο την μακρά ιωνική στοά

Βρίσκεται στα δυτικά του ναΐσκου των Μουσών και έχει μήκος 96,50μ. περίπου. Η κατασκευή της τοποθετείται στον 3ο αι. π. Χ. Εκεί τοποθετούνταν τα αναθήματα προς τις Μούσες.

Ο ΟΧΥΡΩΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ

Βόρεια του άλσους, δεσπόζει ο λόφος Κερησσός όπου σώζονται αποσπασματικά τα θεμέλια του οχυρωτικού περιβόλου της αρχαίας Άσκρας.

το πυργάκι

Ο λόφος χρησίμευε ως ακρόπολη της Άσκρας και του ιερού της κοιλάδας, μέχρι των Θεσπιών. Εκεί είναι ορατά και τα ερείπια τετράγωνου πύργου του 4ου αι. π .Χ. Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι ο πύργος αυτός κατασκευάστηκε από τους Θεσπιείς λίγο πριν από τη μάχη των Λεύκτρων ούτως ώστε να ελέγχεται κάθε κίνηση στη περιοχή από δυτικά, βόρεια και ανατολικά, κυρίως των Θηβαίων. Την ακρόπολη της Άσκρας αναφέρει και ο Παυσανίας (Παυσανίας ΙΧ, 29,2 ).

 

Τα κινητά ευρήματα που ήρθαν στο φως είναι πολλά, πλούσια και επιβεβαιώνουν τις ιστορικές μαρτυρίες και ανάμεσα σε αυτά σημαντική θέση κατέχουν οι περίπου 250 επιγραφές που ανακαλύφθηκαν:

  • Ανάμεσά τους περίοπτη θέση κατέχει η λεγόμενη αναθηματική στήλη του Ησίοδου. Ο ίδιος ο ποιητής αναφέρει ότι αφού έλαβε μέρος στα άθλα του Αμφιδάμαντα στη Χαλκίδα, αφιέρωσε τρίποδα στο ιερό των Μουσών: ενθα με φημι υμνω νικησαντα φερειν τριποδ’ ωτωεντα τον μεν εγω μουσης ελικωνιαδεσς ανεθηκα (Ησίοδος, Έργα και Ημέρες , 651-659).
  • Πολλές αναθηματικές επιγραφές είναι αφιερωμένες στους θεούς Άρτεμη, Δήμητρα, Δία και τους Διόσκουρους.
  • Κατάλογος πεσόντων στο πεδίο της μάχης
  • Ενεπίγραφη αετωματική στήλη, ανάθημα της πόλης των Δελφών προς τους Θεσπιείς, της οποίας το αέτωμα κοσμείται με ανάγλυφη διακόσμηση, παράσταση τρίποδα, λύρας και δελφικού ομφαλού .
  • Δύο όροι του περιβόλου του Διονύσου
  • Ενεπίγραφες βάσεις και βάθρα αγαλμάτων αφιερωμένων στους θεούς. Ανάμεσά τους εννέα βάθρα αγαλμάτων μουσών, τα οποία πιθανότατα να ήταν στημένα σε ενιαίο σύμπλεγμα. Τα πέντε καλύτερα σωζόμενα φέρουν χαραγμένα τα ονόματα Πολυμνία, Θάληα, Τερψιχορα, Ωρανια, Ευτερπα .
  • Από τις επιγραφές των ρωμαϊκών χρόνων ξεχωρίζουν οι κατάλογοι νικητών στους αγώνες. Οι κατάλογοι αυτοί αρχίζουν με το όνομα του άρχοντα, του αγωνοθέτη και του ιερέα των Μουσών.
  • Ρωμαϊκά ψηφίσματα
  • Τιμητικές διακρίσεις από τους Θεσπιείς προς τους ρωμαίους αυτοκράτορες από τον Ιούλιο Καίσαρα έως τον Μεγάλο Κωνσταντίνο

Ο πολιτιστικΌς σΎλλογος Ελικών ευχαριστεί θερμά τον πρόεδρο του πολ. συλλΌγου <ο Ησίοδος> για την πληρέστατη ξενάγηση που μας Έκανε στις 22-5-2011 στον αρχαιολογικό χΏρο της κοιλάδας των Μουσών και επιφυλασσόμεθα να συνεργαστούμε μαζί του σε οτι μας ζητηθεί για την ανάδειξη αυτού του ιερού χώρου.

ΤΟ Δ.Σ. του Π.Σ. ΕΛΙΚΩΝ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.