Γιατί πήρε το Νόμπελ ο δρ Οσούμι – Τι είναι η αυτοφαγία [vid]

 • Από Μιχάλης Θερμόπουλος

αυτοφαγία

Ο Γιοσινόρι Οσούμι κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2016 για τις ανακαλύψεις του στους μηχανισμούς της αυτοφαγίας. Αλλά τι είναι η αυτοφαγία;

Όπως αναφέρει για την αυτοφαγία στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Δρ. Ελένη Παπαγιαννίδου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, «με αυτόν τον μηχανισμό, το σώμα απαλλάσσεται από όλα τα παλιά κύτταρα (οργανίδια, πρωτεΐνες και κυτταρικές μεμβράνες). Πρόκειται για μια οργανωμένη, ομαλή διαδικασία που υποβαθμίζει και ανακυκλώνει κυτταρικά συστατικά. Αντικαθιστά τα παλιά τμήματα του κυττάρου».

Σημειώνει ότι «η αυτοφαγία συμβαίνει στα υπο-κυτταρικά οργανίδια, τα οποία καταστρέφονται και ξαναχτίζονται με νέα που τα αντικαταστούν. Παλιές κυτταρικές μεμβράνες, οργανίδια και άλλα κυτταρικά υπολείμματα αφαιρούνται με την αποστολή τους στα λυσοσώματα, εξειδικευμένα οργανίδια που περιέχουν ένζυμα για την αποικοδόμηση πρωτεϊνών».

Η αυτοφαγία, επισημαίνει, περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1962, όταν οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση στον αριθμό των λυσοσωμάτων σε ηπατικά κύτταρα αρουραίου μετά από έγχυση γλυκαγόνης.

Τι την ενεργοποιεί;

Όπως επισημαίνει η κ. Παπαγιαννίδου, «ενεργοποιείται από τη στέρηση θρεπτικών συστατικών. Όταν η ινσουλίνη μειώνεται, ανεβαίνει η γλυκαγόνη και το αντίστροφο. Όταν τρώμε, η ινσουλίνη ανεβαίνει και η γλυκαγόνη κατεβαίνει. Όταν δεν τρώμε (νηστεία), η ινσουλίνη πέφτει και η γλυκαγόνη ανεβαίνει. Αυτή η αύξηση της γλυκαγόνης διεγείρει τη διαδικασία της αυτοφαγίας. Η νηστεία (ασιτία), λόγω αύξησης της γλυκαγόνης, δίνει τη μεγαλύτερη ώθηση στην αυτοφαγία».

Εξηγεί ότι «είναι μια μορφή κυτταρικού καθαρισμού. Το σώμα αναγνωρίζει παλιό και υποβαθμισμένο κυτταρικό εξοπλισμό και τον καταστρέφει. Η συσσώρευση όλων αυτών σκουπιδιών ευθύνεται για τη γήρανση. Η νηστεία (ασιτία) εκτός από το να ενεργοποιεί την αυτοφαγία διεγείρει την αυξητική ορμόνη, η οποία έχει αντιγηραντική δράση. Επομένως, η ασιτία μπορεί να αντιστρέψει τη διαδικασία της γήρανσης, απαλλάσσοντας το σώμα μας από παλιά κυτταρικά σκουπίδια και αντικαθιστώντας τα με νέα τμήματα».

Μια άκρως ελεγχόμενη διαδικασία

Η αυτοφαγία είναι μια πολύ καλά ρυθμισμένη διαδικασία. Αν γινόταν ανεξέλεγκτα θα ήταν καταστροφική, υπογραμμίζει η κ. Παπαγιαννίδου. Όπως αναφέρει, «συσσώρευση παλαιών άχρηστων πρωτεϊνών παρατηρούνται στη νόσο Αλτσχάιμερ και τον καρκίνο. Η νόσος του Alzheimer περιλαμβάνει τη συσσώρευση ελαττωματικών πρωτεϊνών – που «κολλάνε» κάποια συστήματα στον εγκέφαλο».

Τι σταματά την αυτοφαγία;

«Η τροφή και ιδιαίτερα οι υδατάνθρακες, αλλά και οι υπερβολικές πρωτεΐνες, επειδή αυξάνει η ινσουλίνη και μειώνεται η γλυκαγόνη απενεργοποιώντας τη διαδικασία αυτο-καθαρισμού. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα λευκίνης (αμινοξύ) μπορεί να σταματήσει την αυτοφαγία. Η αυτοφαγία απαιτεί ασιτία και όχι απλά περιορισμό θερμίδων. Και η υπερβολική αυτοφαγία ή καθόλου οδηγεί σε γήρανση και ασθένειες. Η ισορροπία είναι απαραίτητη», υπογραμμίζει η κ. Παπαγιαννίδου και προσθέτει:

«Ακολουθούμε τον φυσικό κύκλο της ζωής – καλό φαγητό και ασιτία ενδιάμεσα. Γι’ αυτό είναι ανόητο να τρώμε κάθε 2 με 3 ώρες! Αυτό επιτρέπει την ανάπτυξη των κυττάρων κατά τη διάρκεια του φαγητού και κυτταρικό καθαρισμό κατά τη διάρκεια ασιτία – ισορροπία. Η ζωή έχει να κάνει πάντα με ισορροπία».

 

9 comments for “Γιατί πήρε το Νόμπελ ο δρ Οσούμι – Τι είναι η αυτοφαγία [vid]

 1. Angelos kanakopoulos
  10 Ιουνίου 2017 at 16:42

  Agree

 2. Μπετσανης Ιωαννης
  11 Ιουνίου 2017 at 10:01

  Κάθε πότε και για πόσο κάνουμε ασιτία?

 3. 13 Ιουνίου 2017 at 22:42

  Θα ήθελα να μαθω,ποσες ημερες πρεπει να κανει κάποιος νηστεία για να ανανεωθούν τα κύταρά του.Νερο φαντάζομαο θα πρέπει να πίνουμε?

 4. admin
  23 Ιουνίου 2017 at 19:55

  Τα ανωτέρω αρθρα είναι σχετικά με αυτό που διαβάσατε και προτεινουν καποιους τροπους διατροφης με ενδιάμεση νηστεία.
  Μία γενική πρόταση νηστείας είναι να αρχισετε να τρωτε ανα 12 ώρες και ενδιάμεσα τίποτε. στην συνέχεια βάζουμε στόχο να πετύχουμε σταδιακα τις 16 ωρες νηστείας. οσο για το νερο καποιοι ισχυριζονται οτι δεν πρεπει να πινουμε ουτε νερό.
  ο επόμενος στοχος ειναι η Ηλιοθέαση http://www.elikoncc.info/?p=15903

 5. admin
  23 Ιουνίου 2017 at 20:21

  Τι είναι όμως η νηστειοθεραπεία?

  Νηστειοθεραπεία είναι η φυσική εκείνη θεραπευτική μέθοδος κατά την οποία στερούμε το άτομο από τη λήψη κάθε τροφής.

  Είδη νηστειοθεραπείας:

  Νηστεία βραχείας διάρκειας 3-5 ημερών
  Μέσης διάρκειας, 5-15 ημερών
  Μακράς διάρκειας 15-30 ημερών
  Ανάλογα με το αν λαμβάνεται νερό ή όχι διακρίνουμε
  τη συνήθη νηστεία, βραχείας, μέσης ή μακράς διάρκειας με λήψη νερού και
  την ξηρά νηστεία (διάρκειας 3-5 ημερών μόνο!) δίχως λήψη νερού.
  Επίσης απόλυτη νηστεία χαρακτηρίζουμε την διακοπή λήψης κάθε τροφής για ορισμένο χρονικό διάστημα που διαρκεί ανάλογα με το σκοπό, δηλ, εάν πρόκειται για προληπτική αγωγή ή για αντιμετώπιση κάποιας αρρώστιας.
  Η όλη αγωγή διακρίνεται σε τρία στάδια:

  1. Ποετοιμασία 3-7 ημερών, όπου αρχίζει η σταδιακή ελάττωση τροφής και η αποφυγή διατροφικών συνηθειών: διακοπή καφέ, καπνίσματωνς, οινοπνευματοδών, αναψυκτικών. Ελάττωση άλατος και ζάχαρης. Αποφυγή κρέατος, αυγών, ψαριών, πουλερικών κτλ. Τις τελευταίες μέρες του σταδίου αυτού τρεφόμαστε μόνο με χόρτα, σαλάτες, και φρούτα ή χυμό φρούτων.

  Μια συνήθης νηστεία (regular Fast) 2-3 ημερών μπορεί να γίνει δίχως ιδιαίτερη προετοιμασία. Διακόπτουμε απλά την τροφή και πίνουμε μόνον νερό.

  2. Κυρίως αγωγή νηστείας: Διακόπτουμε τη λήψη κάθε τροφής. Χορηγούμε μόνο νερό για όσες ημέρες συμβουλεύει γιατρός (ή σε ολιγοήμερη προληπτική νηστεία- όσο κρίνουμε)

  3. Προσεκτική επάνοδος στην κανονική διατροφή ξεκινώντας αντίστροφα, δηλ με χυμό μόνον φρούτων και χορταρικών και μέρα με τη μέρα επανεντάσουμε άλλες ελαφρές τροφές.
  Η νηστειοθεραπεία εφαρμόζεται τόσο σαν προληπτική ιατρική, όσο και σε περιπτώσεις χρόνιων ή οξέων προβλημάτων.
  Ειδικά όσων αφορά την πρόληψη. το άτομο με τακτικές νηστειοθεραπείες και φρουτοδίεταις προκαλεί μια βαθιά κάθαρση και αποτοξίνωση του οργανισμού και αφερεί κατ΄αυτό τον τρόπο το υπόστρωμα όπου θα μπορούσε να εκδηλωθεί μια πιθανή νόσος.

  http://www.elikoncc.info/?p=14583

 6. ΕΛΕΝΗ
  14 Σεπτεμβρίου 2017 at 08:42

  ΣΑΣ ΕΥΧ. ΠΟΛΥ,

 7. ΕΛΕΝΗ
  14 Σεπτεμβρίου 2017 at 08:44

  SAS ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 8. Stelios Dokouz
  2 Νοεμβρίου 2019 at 22:24

  ξεκινησα Διακοπτομενη Νηστεία ή Διακοπτομενη Ασιτια στις 27 Ιουλίου τού 2019. νομίζω ότι είναι η καλύτερη απόφαση που έχω παρει. λειτουργώ με υψηλοτερες επιδόσεις σε όλους τους τομείς! και αν η θεωρία είναι σωστή, κρατώ και τα επίπεδα της Υγείας ψηλά.
  τρωω για εξι-εφτα ώρες την ημέρα και απέχω απο καθε θερμιδα για 17-18 ώρες ΚΑΘΕ μέρα!
  καποιες φορες επιμηκυνω την διάρκεια της Ασιτιας, αποψε φτανω στο προσωπικο μου ρεκόρ, με 32 ώρες απόλυτης ασιτιας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.