Πωλητήριο του 100 π.Χ.

Χαρακτηριστικό του πάπυρου είναι η καθαρή γραφή των λέξεων. Διαβάζουμε στην πρώτη σειρά: «--ΔΕΥΟΝΤΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΚΑΛΛΟΥΜΕΝΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΟΥ Β»

Στις αρχαιολογικές ανασκαφές της Αιγύπτου έχουν βρεθεί αρκετοί αρχαίοι πάπυροι, αιγυπτιακής και ελληνικής γραφής, που διατηρήθηκαν χιλιάδες χρόνια, φυλασσόμενοι, προνοητικά, σε σφραγιστά πιθάρια.

Ένας από αυτούς του πάπυρους είναι και ο εικονιζόμενος από την Κροκοδειλόπολη της Αιγύπτου (Κροκοδείλων-πόλις, γνωστή, από τα δημητριακά της στους αρχαίους χρόνους).

Ο πάπυρος αυτός, εντοπίστηκε σε  σφραγισμένο κεραμικό σκεύος στην έρημο της Γκεμπελέν της Αιγύπτου και πρόκειται για εμπορική συμφωνία, πωλητήριο, δηλαδή, καλαμποκιού που έγινε στις 12 Ιουλίου του 100 π.Χ.

Είναι διαστάσεων 15Χ53 εκατοστών, περιέχει τρεις στήλες γραφής, είναι γραμμένος στην ελληνική γλώσσα και φέρει πήλινη σφραγίδα μεταξύ των στηλών 1 και 2

Βρέθηκε το 1924 και η πρώτη δημοσίευσή έγινε το 1939 από Πανεπιστήμιο της  Οξφόρδης (Oxford University Press).

1 comment for “Πωλητήριο του 100 π.Χ.

  1. 17 Ιουλίου 2016 at 04:38

    Arctelis like this just make me want to visit your website even more.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.