Σίδες – (ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΑΝΑΓΡΑΣ)

χάρτης και οδηγίες πρόσβασης

Οι Σίδες ήταν αρχαία πόλη της Βοιωτίας, στους νότιους πρόποδες του Τευμησσού όρους, κοντά στη σημερινή Καλλιθέα. Στην περιοχή ευδοκιμούσαν οι ροδιές, τις οποίες οι Βοιωτοί αποκαλούσαν σίδες. Βόρεια της πόλης υπήρχαν ιερά των νυμφών, ή αλλιώς Νυμφαία, από τα οποία λένε πως εμπνεόταν ο βοιωτός μάντης Βάκιδας για τις προφητείες του.– Δήμος Τανάγρας —

Ο Δήμος Τανάγρας είναι Δήμος του Νομού Βοιωτίας όπως δημιουργήθηκε σύμφωνα με το Νόμο 2539/1997 ή αλλιώς Νόμο Καποδίστρια

Γεωγραφική θέση

Ο δήμος συνορεύει με τους δήμους Θηβαίων, Δερβενοχωρίων, Οινοφύτων, Σχηματαρίου και με το δήμο Αυλίδας του νομού Ευβοίας.

Ιστορία
1. Τανάγρα

Η ύπαρξη της πόλης ως ανθηρού κέντρου της περιοχής συνεχίστηκε και στη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων και της φραγκοκρατίας.

Η κατάκτηση της Βοιωτίας από τους Τούρκους το 1460, είχε σαν αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν την αρχαία πόλη και να δημιουργήσουν μικρούς οικισμούς στη γύρω περιοχή. Η ονομασία Τανάγρα εγκαταλείφθηκε και νέες ονομασίες δόθηκαν στα μικρά χωριά που δημιουργήθηκαν την περιόδο αυτή. Οι ονομασίες των χωριών που σήμερα αποτελούν τον σημερινό δήμο ήταν: Άρμα=Δρίτσα, Ασωπία=Χλεμποτσάρι, Καλλιθέα=Μουσταφάδες, Τανάγρα=Μπράτσι. Πολύ αργότερα, τα χωριά πήραν τις σημερινές τους ονομασίες. Οι σημερινές ονομασίες των χωριών προήλθαν ως εξής:

* Το Άρμα από το σημείο όπου πιστεύεται ότι ο Δίας έριξε κεραυνό για να κατάπιει η γη το άρμα του Αμφιάραου, ένος Αργείου στρατηγού, που εκστράτευσε έναντιον της ΘήβαΘήβας μαζί με τον Πολυνείκη, αδερφό του Ετεοκλή, βασιλιά της Θήβας και γιο του Οιδίποδα.

* Η Ασωπία από το όνομα του ποταμού Ασωπού που διασχίζει την περιοχή νότια του χωριού. Το Χλεμποτσάρι=Χλεμπ-τσαρ είναι σλάβικης προέλευσης από τους Σλάβους εποίκους που είχαν εγκατασταθεί στη Βοιωτία περί το 1000μ.Χ. και σημαίνει το ψωμί-βασιλιάς.

* Η Καλλιθέα από τη θέα που έχει το χωριό προς την κοιλάδα του Ασωπού ποταμού. Το όνομα Μουσταφάδες οφείλεται σε ένα τούρκο άρχοντα, ενώ στην αρχαιότητα ονομαζόταν Σίδες, επειδή ευδοκιμούσαν ροδιές (σίδες=ροδιές)

* Η Τανάγρα από την αρχαία Τανάγρα, αν και πιστεύεται ότι βρίσκεται στη θέση των αρχαίων Φαρών. Το όνομα Μπράτσι (ή Βράτσι) είναι κατάλοιπο της φράγκικης δεσποτείας, αν δεν είναι παραφθορά του ονόματος Φαρές.