B 12

Το ζήτημα της βιταμίνης B12

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΤΗΣ
ΔΡ. Gina Shaw, D.S., M.A., AIYS (Dip. Irid.)
ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
http://libaware.economads.com/b12issue.php

Το θέμα της βιταμίνης B12 δεν είναι καινούργιο στους περισσότερους vegans, χορτοφάγους ή ωμοφάγους. Οι εταιρείες συμπληρωμάτων έχουν κάνει πολλούς ανθρώπους να τρέχουν στα τοπικά καταστήματα υγείας σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την ανεπάρκεια, αλλά είναι αυτό μια καλή ιδέα; Διάφορα ζητήματα θα προκύψουν σε αυτό το άρθρο και θα προσπαθήσω να συναρμολογήσω κάποιες πληροφορίες από πολλές διαφορετικές και αξιόπιστες (μη-οικονομικά-προσανατολισμένες) πηγές.

Μια ανεπάρκεια βιταμίνης B12 είναι μια σοβαρή διαταραχή, αλλά δεν είναι ποτέ μια ανεπάρκεια B12 μόνο, επειδή οι ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων δεν συμβαίνουν ποτέ μεμονωμένα. Οι ενδείξεις μιας ανεπάρκειας της βιταμίνης B12, όταν φθάνουν στο στάδιο της εμφάνισης, μπορούν να είναι αρκετά σοβαρές. Η κούραση, η χλωμάδα, η ανορεξία, η διανοητική σύγχυση, οι αυταπάτες, η παράνοια, η απώλεια βάρους, κ.λπ. είναι μόνο μερικές ενδείξεις ότι ένα άτομο μπορεί να έχει μια ανεπάρκεια B12. Κατά την άποψή μου, η Μυαλγική Ενγκεφαλομυελίτιδα (ΜΕ) είναι μια διαταραχή ανεπάρκειας B12. Εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε μια ανεπάρκεια B12, θα ήταν σοφό για σας να επιδιώξετε τις συμβουλές ενός επαγγελματία υγείας (όπως εγώ) που είναι πεπειραμένος στις ανεπάρκειες B12, για άμεσες συμβουλές. Αυτή η διαταραχή μπορεί τελικά να οδηγήσει στο θάνατο εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη.

Οι βρετανικές επίσημες συστάσεις έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, μιας και οι ανάγκες του σώματος είχαν υπερεκτιμηθεί παλαιότερα. Πράγματι, το τμήμα υγείας αναγνωρίζει ότι μερικοί άνθρωποι έχουν χαμηλότερη από τις μέσες απαιτήσεις B12. Η απαίτηση για τη διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής σε B12 φτάνει όσο ένας κόκκος των 40 χιλιοστογράμμων από κόκκινους κρυστάλλους, περίπου το ένα έβδομο του μεγέθους μιας ταμπλέτας ασπιρίνης! Η λήψη από το στόμα μεγάλων δόσεων της βιταμίνης είναι άσκοπη επειδή 3μg(μικρογραμμάρια) είναι το περισσότερο που μπορεί να απορροφηθεί σε οποιαδήποτε στιγμή.

Η βιταμίνη B12 εκκρίνεται στη χολή και απορροφείται εκ νέου αποτελεσματικά. Αυτό είναι γνωστό ως εντερο-ηπατική κυκλοφορία. Το ποσό της B12 που εκκρίνεται στη χολή μπορεί να ποικίλει από 1 έως 10μg (μικρογραμμάρια) την ημέρα. Οι άνθρωποι με διατροφές χαμηλές σε B12, συμπεριλαμβανομένων των vegans και μερικών χορτοφάγων, μπορεί να παίρνουν περισσότερη B12 από την επαναρρόφηση παρά από τις διαιτητικές πηγές. Η επαναρρόφηση είναι ο λόγος που μπορεί να πάρει πάνω από 20 χρόνια για μια ασθένεια ανεπάρκειας να αναπτυχθεί. Συγκριτικά, εάν η ανεπάρκεια B12 οφείλεται σε αποτυχία στην απορρόφηση, μπορεί να πάρει μόνο 3 χρόνια για να εμφανιστεί μια ασθένεια ανεπάρκειας. Δεδομένου ότι η βιταμίνη B12 ανακυκλώνεται σε ένα υγιές σώμα, σε γενικές γραμμές, η εσωτερική σύνθεση B12 θα μπορούσε να εκπληρώσει τις ανάγκες μας χωρίς οποιαδήποτε ποσότητα B12 που να παρέχεται από τη διατροφή, αλλά εάν μας λείπει το κοβάλτιο στη διατροφή, το πρόβλημα δεν είναι τόσο πολύ η έλλειψη μιας εντερικής χλωρίδας που συνθέτει B12, όσο η έλλειψη κοβαλτίου (το οποίο πάλι θα χρειαστεί άλλους παράγοντες για την αποδοτική απορρόφηση του).

Μεταξύ των πολλών διαμαχών που περιβάλλουν τη βιταμίνη B12, υπάρχει το επιχείρημα ότι, αν και ο εγγενής παράγοντας παράγεται στα στομάχια μας και ότι τα έντερά μας είναι γνωστό ότι παράγουν τη βιταμίνη B12, τα βακτηρίδια παράγονται πάρα πολύ χαμηλά(στα τελευταία τμήματα) στα έντερα και δεν μπορούν να απορροφηθούν από τους οργανισμούς μας. Αυτό το επιχείρημα δυστυχώς ακόμα κυκλοφορεί γύρω, εντούτοις, σύμφωνα με τον Δρ Vetrano, έχει ανασκευαστεί από την έρευνα πάνω από 20 χρόνια πριν και δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ξεπερασμένη επιστημονική θεωρία. Πράγματι, σε μια έκδοση του 1999 της “Ανθρώπινης Ανατομίας και Φυσιολογίας” από τον Marieb, δηλώνεται αρκετά σαφώς ότι πράγματι απορροφάμε τη βιταμίνη B12 μέσω των εντέρων μας.

Πολλοί άνθρωποι λένε ότι τα μόνα τρόφιμα που περιέχουν τη βιταμίνη B12 είναι τα ζωικά παραγόμενα τρόφιμα. Αυτό είναι επίσης αναληθές. Καμιά τροφή δεν περιέχει φυσικά τη βιταμίνη B12 – ούτε ζωϊκή ούτε φυτική τροφή. Η βιταμίνη B12 είναι ένα μικρόβιο – ένα βακτηρίδιο – και παράγεται από τους μικροοργανισμούς. Η βιταμίνη B12 είναι η μόνη βιταμίνη που περιλαμβάνει ένα ιχνοστοιχείο – το κοβάλτιο – που δίνει σε αυτήν την βιταμίνη το χημικό όνομά του – cobalamin – που είναι στο κέντρο της μοριακής δομής του. Οι άνθρωποι και όλα τα σπονδυλωτά απαιτούν το κοβάλτιο, αν και αφομοιώνεται μόνο υπό μορφή βιταμίνης B12.

Η σύνθεση της B12 είναι γνωστό ότι εμφανίζεται φυσικά στο ανθρώπινο λεπτό έντερο (στον ειλεό), το οποίο είναι η κύρια περιοχή απορρόφησης της B12. Εφ’ όσον τα βακτηρίδια των εντέρων μας έχουν κοβάλτιο και ορισμένες άλλες θρεπτικές ουσίες, παράγουν τη βιταμίνη B12. Σύμφωνα με το Δρ Michael Klaper, η βιταμίνη B12 είναι παρούσα στο στόμα και τα έντερα. Η B12 πρέπει να συνδυαστεί με ένα ένζυμο mucoprotein που ονομάζεται εγγενής παράγοντας (Intrinsic Factor), που είναι κανονικά παρών στις γαστρικές εκκρίσεις, για να αφομοιωθεί κανονικά. Εάν ο εγγενής παράγοντας είναι εξασθενισμένος ή απών, η σύνθεση της B12 δεν θα πραγματοποιηθεί, άσχετα με το πόση είναι παρούσα στη διατροφή μας. Η ανεπάρκεια B12 μπορεί να προέλθει από τα αντιβιοτικά (που περιλαμβάνονται επίσης στο γάλα), το οινόπνευμα, το κάπνισμα και το στρες. Το οινόπνευμα προκαλεί ζημιά στο συκώτι, έτσι οι πότες χρειάζονται περισσότερη B12. Το κάπνισμα και όλα τα μαγειρευμένα σε υψηλή θερμοκρασία τρόφιμα είναι επίσης καπνώδη και αυξάνουν τις ανάγκες σε B12.

Πολλές θρεπτικές αναλύσεις τροφίμων πραγματοποιήθηκαν πάρα πολύ καιρό πριν, και ωε εκ τούτου, δεν έχουν λάβει υπόψη την πιό ενημερωμένη τεχνολογία στις επιστημονικές διαδικασίες. Παραδείγματος χάριν, τα σμέουρα Tesco δηλώνουν τώρα αρκετά σαφώς ότι 100g σμέουρων περιέχουν το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης B12. Αυτό δεν μπορεί να είναι ένα απομονωμένο παράδειγμα φυτικής τροφής που περιέχει B12! Πιθανότερα, είναι μόνο μια από τις πολλές φυτικές τροφές που περιέχουν αυτήν την βιταμίνη. Πράγματι, σύμφωνα με τον Δρ Vetrano, τα τρέχοντα βιβλία διατροφής στις ΗΠΑ τώρα δηλώνουν ότι υπάρχει B12 σε οποιαδήποτε τρόφιμα περιέχουν ποσότητες του συμπλέγματος της βιταμίνης β, αλλά παλαιότερα δεν ήταν δυνατό να καθορίσουν με ακρίβεια τα ποσά.Σήμερα, η πιό σύγχρονη τεχνολογία μας έχει επιτρέψει να ανακαλύψουμε ότι υπάρχει B12 σε εκείνα τα τρόφιμα που είναι πλούσια στο σύμπλεγμα της βιταμίνης β.

Ο συντάκτης αυτού του άρθρου δεν θεωρεί ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης B12 είναι πιό διαδεδομένη στους vegans ή τους χορτοφάγους – αυτό ακριβώς είναι πιθανόν άλλο ένα ψέμα του μάρκετινγκ. Στην πραγματικότητα, πολλές αποκαλούμενες μελέτες ” που παρουσίαζουν τους vegans ανεπαρκείς” πρέπει προσεκτικά να μελετηθούν οι ίδιες – πολλές από αυτές αποδεικνύουν τους vegans να μην είναι καθόλου ανεπαρκείς! Στην πραγματικότητα, αντίθετα με την προπαγάνδα της κρέατοβιομηχανίας και της γαλακτοκομικής βιομηχανίας, είναι γνωστό ότι οι κρεατοφάγοι είναι πιθανότερο να έχουν μια ανεπάρκεια βιταμινών B12 – αυτό ήταν γνωστό από 1959!! (1)

Έχοντας αναφέρει αυτό, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πολλοί χορτοφάγοι και vegans ακόμα παίρνουν αντιβιοτικά ή καταναλώνουν τροφές που περιέχουν αντιβιοτικά όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα ισχυρά ραδίκια και άλλα τρόφιμα πλούσια σε λάδι μουστάρδας, τα όποια είναι θανατηφόρα για την εντερική χλωρίδα. Το πρόβλημα είναι ότι μόλις βλάψουμε την εντερική χλωρίδα μας, είναι δύσκολο να την διορθώσουμε χωρίς την κατάλληλη και πεπειραμένη υγειονομική περίθαλψη και διαιτητικές συμβουλές. Είναι μακράν μεγαλύτερης σπουδαιότητας να διορθώσουμε τα εντερικά προβλήματα χλωρίδας από το να στηριχθούμε στα αποκαλούμενα συμπληρώματα. Οι άνθρωποι που έχουν ένα φυσικό πρόβλημα επειδή σκέφτονται ότι δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνη B12, στην πραγματικότητα συχνά δεν αφομοιώνουν τα τρόφιμά τους κατάλληλα λόγω της φτωχής πέψης. Όταν η πέψη ομαλοποιηθεί, η B12 μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να παραχθεί ξανά.

Σύμφωνα με την “Ανθρώπινη Ανατομία και Φυσιολογία” του Marieb, η βιταμίνη B12 μπορεί να καταστραφεί από τις ιδιαίτερα αλκαλικές και ιδιαίτερα όξινες συνθήκες. Αυτό συνεπάγεται ότι η B12 στο κρέας θα καταστρεφόταν εύκολα επειδή το υδροχλωρικό οξύ στα στομάχια μας κατά τη διάρκεια της πέψης του κρέατος είναι ιδιαίτερα όξινο. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι κρεατοφάγοι είναι εξ’ίσου πιθανόν να έχουν μια ανεπάρκεια B12 όπως και οι vegans – ακόμα κι αν η διατροφή τους περιέχει τη βιταμίνη B12. Επίσης, για τους κρεατοφάγους, υπάρχουν τα αντιβιοτικά που περιλαμβάνονται στο κρέας! Φυσικά, πολλοί κρεατοφάγοι καταστρέφουν τα φιλικά βακτηρίδιά τους στα έντερά τους από την συνεχή σήψη(πρωτεϊνών) και τα σηπτικά βακτηρίδια που είναι φυσικά παρόντα στο κρέας θα κάνουν τα πράγματα δύσκολα για το σώμα .

Μια άλλη πλευρά στην εξίσωση είναι ότι τα χαμηλά επίπεδα B12 στο ορό του αίματος δεν ισοδυναμούν απαραίτητα με μια ανεπάρκεια B12. Ακριβώς επειδή υπάρχει ένα χαμηλό επίπεδο B12 στην κυκλοφορία του αίματος, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει μια ανεπάρκεια στο σώμα συνολικά, διότι πολύ απλά μπορεί να χρησιμοποιείται από τα ζωντανά κύτταρα (όπως το κεντρικό νευρικό σύστημα). Εν πάση περιπτώσει, ένα άτομο που παίρνει συμπληρώματα μπορεί να έχει “τη βιταμίνη B12” να επιπλέει στην κυκλοφορία του αίματός του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι χρησιμοποιήσιμη στο ανθρώπινο σώμα καθώς οι συνθετικές, ανόργανες βιταμίνες δεν είναι.

Η αυταπάτη για τα οφέλη που έχει η λήψη συμπληρωμάτων φέρνει ως αποτέλεσμα τον αυξανόμενο μεταβολισμό του ατόμου προκειμένου να αποβληθούν αυτές οι επιβλαβείς ουσίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αυτό οδηγεί σε μια διέγερση του σώματος και την παραίσθηση μιας βελτίωσης στην υγεία. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια πολύ λεπτή ισορροπία μεταξύ των εκκρίσεων ορμονών, των βιταμινών, των ενζύμων, των μετάλλων, κ.λπ…. Αυτό είναι κάτι για το οποίο οι επιστήμονες ξέρουν πολύ λίγα. Αυτές οι ουσίες δεν λειτουργούν μόνες, αλλά στην πραγματικότητα απαιτούν άλλους παράγοντες για να είναι αποτελεσματικές, όπως τα λίπη, κ.λπ…. Ξέρουμε πολύ λίγα για τη ζωή μέσα σε ένα κύτταρο. Η χρήση των συμπληρωμάτων μπορεί να ενοχλήσει αυτήν την λεπτή ισορροπία και να μικραίνει την αποδοτικότητα των λειτουργιών του σώματος. Η υγεία μειώνεται ισόμετρα(αναλογικά) με τη δυσαναλογία(ανισορροπία) που εμφανίζεται.

Εμπορικά, οι ταμπλέτες βιταμίνης B12 γίνονται από βακτηρίδια και τα βακτηρίδια έχουν υποστεί βαθειά ζύμωση. Ένα υγιές σώμα θα αποβάλει συνήθως τις ουσίες που έχουν υποστεί ζύμωση. Το κύριο πρόβλημα με τα συμπληρώματα σε μορφή χαπιών είναι ότι αυτά: 1) Δεν περιέχουν τις εκατοντάδες των άλλων θρεπτικών ουσιών που μπορεί να χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς και που μας παρέχουν οι ωμές τροφές, και 2) περιέχουν τεχνητές ουσίες/ μολυσματικούς παράγοντες που είναι καταστρεπτικοί στην υγεία.

Οι συνθετικές βιταμίνες και τα μέταλλα είναι ανόργανα και είναι επομένως ακατάλληλα προς χρήση από το ανθρώπινο σώμα. Στην κατασκευή των “συμπληρωμάτων τροφίμων”, πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι χημικά καθαρές ουσίες ως επί το πλείστον. Εάν οι επιστήμονες χρησιμοποιούσαν τις φυσικά παραγόμενες θρεπτικές ουσίες, τα χάπια τους θα ήταν πάρα πολύ μεγάλα για μας για να τα καταπιούμε. Επιπλέον, ένας χημικός “μεταφορέας” προστίθεται για να καταστήσει τα προϊόντα αποδεκτά στον ουρανίσκο του καταναλωτή και για να φέρει το προϊόν τους μέχρι ένα αποδεκτό πρότυπο. Αυτοί οι χημικοί μεταφορείς, όπως με όλες τις χημικές ουσίες, είναι τοξικοί στον ανθρώπινο οργανισμό. Οδηγούν στην διέγερση του σώματος και στην αυταπάτη της θεραπείας.

Σύμφωνα με το Δρ John Potter PhD, του Fred Hutchinson Cancer Center, Σιάτλ, “η μαγεία της τροφής είναι βασισμένη σε χιλιάδες σύνθετες αλληλεπιδράσεις των δεκάδων των διαφορετικών φυτοχημικών που είναι δύσκολο να αναδημιουργηθούν στα χάπια. Ενώ 190 αξιόπιστες μελέτες αποδεικνύουν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά ωφελούν, τα συμπληρώματα έχουν μόνο μια ανεπάρκεια αποδείξεων “. Οι βιταμίνες, τα μέταλλα, οι ορμόνες, κ.λπ. δεν λειτουργούν μεμονωμένα, λειτουργούν συμβιοτικά. Λειτουργούν με άλλες θρεπτικές ουσίες ούτως ώστε να εκτελεστεί η εργασία τους. Όταν αυτές οι ιδιαίτερα σύνθετες ουσίες ενοχλούνται, η γενική αποτελεσματικότητά τους μπορεί να μειωθεί.Εντούτοις, πάρα πολύ ποσότητα μιας θρεπτικής ουσίας στραγγίζει τη ζωτικής σημασίας ενέργειά μας καθώς ο ανθρώπινος (ή μη ανθρώπινος) οργανισμός θα πρέπει να αποβάλει μια θρεπτική υπερφόρτωση. Επίσης, είναι αμφισβητήσιμο ότι ακόμα κι αν έχετε μια ανεπάρκεια B12, εάν είναι μόνο ανεπάρκεια σε B12.Μια πιό υγιεινή διατροφή και συνθήκες διαβίωσης, καθώς επίσης και μια νηστεία μπορούν να μπουν στην ημερησία διάταξη.

Σύμφωνα με το Δρ Douglas Graham, στο βιβλίο του “Διατροφή και Αθλητική Απόδοση”, η χρήση συμπληρωμάτων έχει αποδειχθεί μια ανεπαρκής και ελλιπής μέθοδος παροχής θρεπτικών ουσιών καθώς οι επιστήμονες δεν μπορούν να φτάσουν τις λεπτές ισορροπίες της φύσης. Λέει ότι αφού κατ’ εκτίμηση το ενενήντα τοις εκατό όλων των θρεπτικών ουσιών είναι μέχρι τώρα άγνωστα, γιατί θα θέλαμε να αρχίσουμε να προσθέτουμε θρεπτικές ουσίες στη διατροφή μας μια κάθε φορά παρά να καταναλώσουμε πλήρεις τροφές; Οι περισσότερες θρεπτικές ουσίες είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρούν συνβιωτικά με τουλάχιστον οκτώ άλλες θρεπτικές ουσίες και σκεπτόμενοι αυτό, οι πιθανότητες να παρέχουμε υγιώς οποιεσδήποτε θρεπτικές ουσίες στην απαραίτητη συστατική συσκευασία της γίνονται “απειροελάχιστα λεπτές”. Και ακόμη περισσότερο επι του θέματος προσθέτει ότι , “δεν έχει υπάρξει ποτέ μια επιτυχής προσπάθεια να κρατηθεί ζώο ή άνθρωπος υγιής, ή ακόμα και ζωντανός, με μια διατροφή που αποτελείται αυστηρά από τα θρεπτικά συμπληρώματα”.

Ο Dan Reeter, στα Bio-Systems Laboratories (εργαστήρια βιοσυστημάτων) στο Κολοράντο δημιουργεί μια από τις παγκοσμίως περιεκτικότερες εγκαταστάσεις υπολογιστών για τη δοκιμή της εδαφολογικής βιολογίας. Λέει ότι, από τις εκτενείς δοκιμές του, τα φυτά που μεγαλώνουν σε οργανικά διαχειριζόμενο χώμα παράγουν σημαντικά πιό υψηλά επίπεδα χρησιμοποιήσιμης βιταμίνης B12. Επίσης έχει αναφερθεί ότι η βιταμίνη B12 είναι παρούσα στα άγρια φρούτα και στις άγριες αλλά και στις καλλιεργούμενες στο σπίτι φυτικές τροφές.

Ο συντάκτης αυτού του άρθρου υποστηρίζει ότι τα ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια φτωχή πηγή βιταμίνης B12 δεδομένου ότι η βιταμίνη περιλαμβάνεται σε θρεπτικά διαταραγμένα τρόφιμα που θα καταστρέψουν αναπόφευκτα τη δυνατότητα χρησιμοποίησης της βιταμίνης. Οι μελέτες δείχνουν ότι εκείνοι που ακολουθούν μια τυπική ζωικά βασισμένη διατροφή απαιτούν περισσότερη βιταμίνη B12 από εκείνους που δεν την ακολουθούν. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η τυπική διατροφή οδηγεί σε πεπτική ατροφία. Επειδή η B12 είναι συνδεδεμένη με τα πεπτίδια στα ζωικά προϊόντα και πρέπει να διασπαστεί ενζυματικά από τους δεσμούς των πεπτιδίων για να απορροφηθεί, το αποδυναμωμένο γαστρικό οξύ και οι αποδυναμωμένες εκκρίσεις γαστρικών ενζύμων (λόγω μιας διατροφής μαγειρεμένων τροφίμων) προκαλούν μια ανικανότητα να εξαχθεί αποτελεσματικά η βιταμίνη B12 από τα εξωτερικά τρόφιμα. Εντούτοις, οι ωμοφάγοι vegans που έχουν μια ισχυρότερη πέψη στη πραγματικότητα παίρνουν περισσότερη B12 από την επαναρρόφηση από τη χολή από όση παίρνουν από τα εξωτερικά τρόφιμα. Ο Wolfe υποστηρίζει ότι τα φυσικά εδαφολογικά μικρόβια και τα βακτηρίδια που βρίσκονται στις άγριες φυτικές τροφές και στα άπλυτα φυτά των κήπων είναι χαρακτηριστικά επαρκή για να παρέχουν τις απαιτήσεις μας σε B12. Τα φυσικά μικρόβια στο χώμα πρέπει να αναπαραχθούν και να αποικίσουν την πεπτική οδό μας, χωρίς ζύμωση ή σήψη.

Ένα άλλο σημείο που αξίζει να εξετάσουμε είναι ότι οι Προτεινόμενες Ημερήσιες Δόσεις (RDA) βιταμίνης B12 είναι βασισμένες στο μέσο άτομο που τρώει μαγειρεμένα τρόφιμα, καπνίζει και πίνει. Τα εμπορικά συμφέροντα πράγματι συνολικά έχουν υπερβάλει τις ανάγκες μας για πολλές θρεπτικές ουσίες. Αυτές οι μελέτες δεν μας λένε τίποτα για τις απαιτήσεις ενός υγιή χορτοφάγου. Είναι πολύ δύσκολο να καθοριστούν οι ακριβείς ιδιαίτερες ανάγκες οποιασδήποτε βιταμίνης ή θρεπτικής ουσίας, και μια υπερφόρτωση οποιασδήποτε βιταμίνης ή άλλης θρεπτικής ουσίας δημιουργεί ένα περιττό φορτίο στην ζωτικής σημασίας περιοχή μας. Παράγοντες όπως το ποσοστό μεταβολισμού, πίεσης, κ.λπ. μπορούν να καθορίσουν τις διαφορετικές και συχνά μεταβαλλόμενες ανάγκες μας.

Ο Δρ Victor Herbert υπέβαλε έκθεση στο Αμερικανικό Περιοδικό Κλινικής Διατροφής (1998, τόμος 48) ότι μόνο 0.00000035 ουγγιές (1 μικρογραμμάριο) της βιταμίνης B12 απαιτούνται ανά ημέρα. Αυτές οι ελάχιστες απαιτήσεις βιταμινών μπορεί να είναι ανεπαρκείς να εξηγήσουν τις ανάγκες των υγιών ωμοφάγων vegan, παραδείγματος χάριν, οι οποίοι μπορεί να απαιτούν λιγότερη B12 λόγω μιας βελτιωμένης γαστρικής δυνατότητας και μιας υψηλής δυνατότητας να ανακυκλωθεί η βιταμίνη B12. (Το μαγείρεμα καταστρέφει τα μικρόβια και μια ιδιαίτερα αποστειρωμένη, μαγειρεμένη vegan διατροφή μπορεί να μην παρέχει στα έντερα αρκετή χλωρίδα καλής ποιότητας). Τα ποσοστά απορρόφησης B12 είναι υψηλότερα στα υγιή άτομα απ’ό,τι στα μη υγιή άτομα. Μελέτες, βασισμένες στους υγιείς Ινδούς χορτοφάγους χωρικούς, έδειξαν ότι κανένας από αυτούς δεν παρουσίασε συμπτώματα ανεπάρκειας της B12, παρά τα επίπεδα .3 – .5 μικρογραμμαρίων B12.

Ο Δρ Gabriel Cousens υποστηρίζει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης B12 προκαλείται χαρακτηριστικά από την έλλειψη απορρόφησης στο εντερικό κομμάτι παρά από μια έλλειψη αυτής της βιταμίνης στη διατροφή. Η Annie και ο Δρ Δαβίδ Jubb υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι ζουν σε ένα τόσο αποστειρωμένο, αντισηπτικό περιβάλλον για τόσο πολύ καιρό ώστε αυτοί οι απαραίτητοι συμβιοτικοί οργανισμοί είναι λιγότερο παρόντες στη διατροφή μας. Υποστηρίζουν ότι με το να λαμβάνουμε τους γεννημένους στο χώμα οργανισμούς μπορούμε να διατηρήσουμε μια τεράστια δεξαμενή από μη κωδικοποιημένα αντισώματα, έτοιμα να μετασχηματίσουν τα συγκεκριμένα παθογόνα, με τον τρόπο που προόρισε η φύση – δηλαδή καταναλώνοντας λίγο χωματάκι!

Εάν ένα άτομο είναι υγιές και σε μια υγιεινή vegan και σε υψηλό ποσοστό ωμή διατροφή και συνήθως δεν παρατρώει, ούτε συνδυάζει λανθασμένα τα τρόφιμά του και ούτε κακοποιεί τον οργανισμό του γενικά, και χρησιμοποιεί τη νηστεία περιστασιακά, είναι απίθανο ότι θα αναπτύξει συμπτώματα ανεπάρκειας B12, υπό τον όρο ότι η εντερική χλωρίδα του δεν ήταν προηγουμένως διαταραγμένη. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης B12 είναι συνήθως συμπτωματική ενός μεγαλύτερου προβλήματος δηλ. φτωχής εντερικής χλωρίδας, φτωχής απορρόφησης και επίσης έλλειψης του ηλιακού φωτός.

Ο Harvey Diamond υποστηρίζει ότι ολόκληρο το θρεπτικό ζήτημα έχει γίνει τόσο μπερδεμένο με αντιφατικές πληροφορίες ώστε δεν προκαλεί καμία κατάπληξη που οι άνθρωποι συγχέονται για το από που θα λάβουν τις επαρκείς θρεπτικές ουσίες. Δυστυχώς, μερικοί άνθρωποι έχουν τόσο συνολικά παραπλανηθεί και φοβηθεί ώστε καμία δόση κοινής λογικής ακόμη και των πραγματικών στοιχείων δεν μπορεί να τους διασώσει από τις βιομηχανίες των πολλών εκατομμυρίων λιρών του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των πετροχημικών (προμηθευτές συνθετικών τροφίμων “συμπληρωμάτων”). Η αλήθεια είναι ότι ο,τιδήποτε θρεπτικές ουσίες έχει ανάγκη το σώμα θα περιλαμβάνονται στις φυσικές τροφές τους (για τα ανθρώπινα οντα, οι ωμές φυτικές τροφές). Η Μητέρα Φύση ξέρει πώς να παρέχει για τα δικά της δημιουργήματα. Γιατί άλλωστε να είμαστε δημιουργημένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να είμαστε χορτοφάγοι εκ του φυσικού μας και ω του θαύματος δεν μας παρέχεται καθόλου βιταμίνη B12 από τα φυτά; Εάν δεν μπορούμε να τη πάρουμε από τα ωμά φρούτα, τα λαχανικά, τους κελυφωτούς καρπούς, τους σπόρους ή τα φύτρα τότε ΔΕΝ ΤΗ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ! Ακριβώς επειδή ένα άγριο φρούτο ή οργανικό τρόφιμο περιέχουν μόνο ένα μικρό ποσό, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανεπαρκή. Σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μόνο ένα μικρό ποσό!

Οι προωθητές χαπιών γρήγορα ανταπαντούν ότι το χώμα μας είναι ανεπαρκές, αλλά σύμφωνα με τον Diamond και άλλους, εάν ένας σπόρος δεν λαμβάνει τα στοιχεία που χρειάζεται ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ (Ή ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΑΝΕΠΑΡΚΩΣ ). Επίσης, τα φυτά λαμβάνουν θρεπτικές ουσίες από άλλες πηγές σε μεγαλύτερα ποσά: ο ήλιος, το νερό και ο αέρας. Τα φυτά λαμβάνουν πραγματικά μόνο περίπου το 1% των θρεπτικών ουσιών από το χώμα.

Εάν αναπτύξετε μια ανεπάρκεια B12, ορισμένες επείγουσες διαιτητικές ρυθμίσεις μπορεί να πρέπει να γίνουν, και υπάρχει μια δυνατότητα η νηστεία να είναι στην ημερήσια διάταξη. Εν πάση περιπτώσει, μεταπηδώντας σε μια πιό υγιεινή διατροφή, είτε πρόκειται για χορτοφαγία, vegan ή ωμοφαγία (για βέλτιστη υγεία), πρέπει να επιστρέψουμε στη φύση όσο το δυνατόν περισσότερο και να δώσουμε λίγη προσοχή στους φοβικούς των μικροβίων που μας συμβουλεύουν να πλένουμε σχολαστικά τα λαχανικά και τα φρούτα μας. Αγοράστε οργανικά(βιολογικά) και τρώτε τη καλλιεργημένη στο σπίτι ή άγρια τροφή και μην τη καθαρίσετε πάρα πολύ σχολαστικά! Ακριβώς όπως προόρισε η φύση!.

Παρακαλώ σημειώστε ότι δεν συστήνεται σε κανέναν να κάνει μια νηστεία μεγαλύτερης διάρκειας από 1½ ημέρα χωρίς την επίβλεψη αρμοδίου, καθώς η παρατεταμένη νηστεία πρέπει να ελεγχεται από έναν καταρτισμένο ειδικό επόπτη.

1. ‘Fit for Life’, Diamond, H. and M., 1987
2. ‘The Life Science Institute Course in Natural Health’ – 1986
3. ‘Nutrition and Athletic Performance’, Dr D. Graham, 1999
4. ‘Female Balance’ article 2001 -K Perrero www.living-foods.com
5. Human Anatomy and Phyisology – Marieb – 1999
6. Correspondence with Dr Vetrano and family 2001
7. ‘The Sunfood Diet Success Story’ by David Wolfe
8. B12 article by the Vegan Society
9 . B12 article by the Vegetarian Society
10. 1990 ‘Solstice Magazine’ article

posted by ecochris at 1:22 pm

labels: υγεία
————————————————————————————————–

Οι 10 πιο πλούσιες τροφές σε βιταμίνη Β12
Βιταμίνη B12

Η βιταμίνη Β12 ή κοβαλαμίνη είναι η μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη βιταμίνη. Μια μικρή έλλειψη της βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, κούραση, μανία και κατάθλιψη ενώ μεγάλο διάστημα έλλειψης της μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η βιταμίνη Β12 μπορεί να κατασκευαστεί μόνο από βακτήρια και βρίσκεται σε φυσική μορφή μόνο σε ζωικά προϊόντα, αλλά η συνθετική της μορφή είναι ευρέως διαθέσιμη και προστίθεται σε πολλά τρόφιμα, όπως τα δημητριακά. Η βιταμίνη Β12 μπορεί να καταναλωθεί σε μεγάλες δοσολογίες γιατί η πλεονάζουσα ποσότητα της απεκκρίνεται από τον οργανισμό ή αποθηκεύεται στο συκώτι για χρήση όταν οι προμήθειες της μειώνονται. Η αποθηκευμένη Β12 διατηρείται μέχρι ένα χρόνο. Παρακάτω αναφέρονται 10 τροφές με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης Β12 ανά μερίδα.

1- Οστρακόδερμα (μαγειρεμένα κοχύλια)

1. Οστρακόδερμα
Βιταμίνη Β12 σε 100g Μερίδα 85g Ανά 20 μικρά κοχύλια (190g)
98.9μg (1648% ΗΠ) 84.1μg (1401% ΗΠ) 187.9μg (3132% ΗΠ)
όπου ΗΠ: Ημερήσια Πρόσληψη

Άλλα οστρακόδερμα Υψηλά σε βιταμίνη Β12 (%ΗΠ ανά 85 gr μερίδας μαγειρεμένα): Στρείδια (408%) και Μύδια (340%).

2- Συκώτι (Βοδινό)

συκώτι
Βιταμίνη Β12 ανά 100g Μερίδα 85g Ανά φέτα 81g
83.1μg (1386% ΗΠ) 70.7μg (1178% ΗΠ) 67.3μg (1122% ΗΠ)
Αλλά προϊόντα συκωτιού υψηλά σε βιταμίνη Β12 (%ΗΠ σε 85 gr μερίδα): Λουκάνικα από συκώτια (189%), Φουά Γκρά (133%) και πατέ από συκωτάκια κότας (114%).

3- Ψάρι (Σκουμπρί)

σκουμπρι
Βιταμίνη Β12 ανά 100g Μερίδα 85g Ανά φέτα 81g
83.1μg (1386% ΗΠ) 70.7μg (1178% ΗΠ) 67.3μg (1122% ΗΠ)
Αλλά ψάρια υψηλά σε Βιταμίνη Β12 (%ΗΠ ανά 85 gr μερίδας μαγειρεμένα): Καπνιστός σολωμός (257%), ρέγγα (186%), τόνος (154%), σαρδέλες σε κονσέρβα (126%) και πέστροφα (106%).

4- Μαλακόστρακα (καβούρια)

Μαλακόστρακα
Βιταμίνη Β12 ανά 100g Μερίδα 85g Ανά πόδι 134g
11.5μg (192% ΗΠ) 9.8μg (163% ΗΠ) 15.4μg (257% ΗΠ)
Άλλα μαλακόστρακα υψηλά σε Βιταμίνη Β12 (%ΗΠ ανά 85 gr μερίδας μαγειρεμένα): Καραβίδες (44%), γαρίδες (24%) και αστακοί (20%).

5- Εμπλουτισμένα προϊόντα σόγιας (μεταξωτό τοφού)

τοφου
Βιταμίνη Β12 ανά 100g Μερίδα 85g 1/5 της συσκευασίας (91g)
2.4μg (40% ΗΠ) 2.0μg (34% ΗΠ) 2.2μg (37% ΗΠ)
Ελαφρύ γάλα σόγια περιέχει (50%ΗΠ) βιταμίνη Β12 ανά κούπα.

6- Εμπλουτισμένα δημητριακά

Εμπλουτισμένα δημητριακά
Βιταμίνη Β12 ανά 100g Ανά κούπα (90g) Ανά μερίδα(1/3 Cup – 30g)
20.0μg (333% ΗΠ) 18.0μg (300% ΗΠ) 6.0μg (100% ΗΠ)

7- Κόκκινο Κρέας (Βοδινό)

Κόκκινο Κρέας
Βιταμίνη Β12 ανά 100g Μερίδα 85g Φιλέ Μενταγιόν 34g
6.0μg (100% ΗΠ) 5.1μg (85% ΗΠ) 2.0μg (34% ΗΠ)
Το αρνί είναι επίσης πλούσιο σε Βιταμίνη Β12 με 45%ΗΠ ανά μαγειρεμένη μερίδα.

8- Γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά (αποβουτυρωμένο γάλα)

Γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά
Βιταμίνη Β12 ανά 100g Ανά κούπα (245g) Ανά 1000gr
0.5μg (8% ΗΠ) 1.2μg (21% ΗΠ) 5μg (84% ΗΠ)
Άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε Βιταμίνη Β12 (%ΗΠ ανά κούπα): Γιαούρτι χωρίς λιπαρά (25%), γάλα με χαμηλά λιπαρά (22%), γάλα (18%) και γιαούρτι πλήρες (15%).

9- Τυρί (Ελβετικό)

Ελβετικό Τυρί
Βιταμίνη Β12 ανά 100g Μερίδα 28g Τριμμένο 108g
3.3μg (56% ΗΠ) 0.9μg (16% ΗΠ) 3.6μg (60% ΗΠ)
Άλλα τυριά υψηλά σε Βιταμίνη Β12 (%ΗΠ ανά 28 gr μερίδα): Μοτσαρέλα χαμηλή σε λιπαρά, Παρμεζάνα και Geitost (11%), τυρί Tilsi (10%) και φέτα (8%).

10- Αυγά (κότας)

Αυγά
Βιταμίνη Β12 ανά 100g (Κρόκος) Ανά Κρόκο (17g) Ολόκληρο το αυγό (50g)
2.0μg (33% ΗΠ) 0.3μg (6% ΗΠ) 0.36μg (6% ΗΠ)
Αλλά αυγά υψηλά σε Βιταμίνη Β12 (%ΗΠ σε ολόκληρο, ωμό αυγό): Χήνας (122%), πάπιας (63%), γαλοπούλα (22%), ορτυκιού (2%).

Πλεονεκτήματα της Βιταμίνης Β12 για την υγεία μας

Προστατεύει ενάντια στις καρδιακές παθήσεις. Επαρκή επίπεδα βιταμινών Β12, Β6 και Β9, έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης του αίματος, της ομοκυστεΐνης . Τα χαμηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης βελτιώνουν την ενδοθηλιακή λειτουργία, η οποία προωθεί την καρδιαγγειακή υγεία και μειώνει την πιθανότητα καρδιακών προσβολών.
Προστατεύει και επιδιορθώνει το DNA, μειώνει την πιθανότητα καρκίνου και καθυστερεί την γήρανση. H απορρόφηση της βιταμίνης Β12 και του φολικού οξέος (Folate – Β9) είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό και διατήρηση του DNA, που βοηθάει στην αποτροπή του καρκίνου και στην καθυστέρηση της γήρανσης.
Προστατεύει από την Άνοια και την Γνωστική Παρακμή. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 αυξάνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, που οδηγούν τον οργανισμό στην μείωση της ικανότητας μεταβολισμού των νευρομεταβιβαστών. Λόγω τον περιορισμών στις χρόνιες μελέτες στους ανθρώπινους πληθυσμού, δεν βρέθηκαν σαφής συσχετίσεις στην αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης Β12 και της γνωστικής παρακμής. Παρόλα αυτά αρκετές μελέτες παρατήρησης αποδεικνύουν ότι η αύξηση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης Αλτσχάιμερ και άνοιας, και ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Β12 σχετίζονται με την γνωστική παρακμή.
Προστασία από το Αλτσχάιμερ. Μελέτες αποδεικνύουν ότι η ανεπάρκεια σε Βιταμίνη Β12 και Φολικό Οξύ (Folate – Β9) μπορούν να διπλασιάσουν την πιθανότητα εμφάνισης Αλτσχάιμερ.
Ενέργεια και Αντοχή. Έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και αδυναμία. Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης Β12 είναι απαραίτητα για την διατήρηση των επιπέδων ενέργειας σε φυσιολογικά επίπεδα. Ισχυρισμοί για χρήση της βιταμίνης Β12 σαν πηγή ενέργειας ή ενίσχυσης των αθλητών δεν έχουν αποδειχτεί.
Ομάδες ανθρώπων που κινδυνεύουν από ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12.

Ενήλικες με ατροφική γαστρίτιδα. Η ατροφική γαστρίτιδα επηρεάζει το 30-50% των ενηλίκων πάνω από 50 ετών και επηρεάζει την ικανότητα τους να απορροφήσουν τη βιταμίνη Β12 από τις τροφές. Σε αυτή την ομάδα ανθρώπων συστήνεται η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής.
Ολέθρια αναιμία. Παρουσιάζεται στο 1-2% των ενήλικων και θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με ενέσιμη χορήγηση βιταμίνης Β12.
Χορτοφάγοι και αυστηρά χορτοφάγοι. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται, φυσικά, σε ζωικά προϊόντα, παρόλα αυτά υπάρχουν μερικές τροφές χορτοφάγων πλούσιες σε Β12, καθώς και εμπλουτισμένα τρόφιμα με Β12.
Έγκυες και γυναίκες που θηλάζουν και είναι χορτοφάγοι ή αυστηρά χορτοφάγοι.
Άτομα που ακολουθούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή:
– Η Ομεπραζόλη και η λανσοπραζόλη, που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του γαστρεντερικού έλκους μπορούν να παρεμποδίσουν την απορρόφηση της βιταμίνης Β12.
– Η μετφορμίνη, που συχνά χρησιμοποιείται για τον διαβήτη τύπου ΙΙ, μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 σε ορισμένους ανθρώπους.
– Ανταγωνιστές της ισταμίνης, όπως η σιμετιδίνη, η φαμοτιδίνη και η ρανιτιδίνη, που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του πεπτικού έλκους, μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 καθυστερώντας την απελευθέρωση του υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι.
– Τα βακτηριοστατικά αντιβιοτικά, όπως η χλωραμφαινικόλη, μπορούν να επιδράσουν στην ανταπόκριση των ερυθροκυττάρων στα συμπληρώματα της βιταμίνης Β12.
– Τα αντισπασμωδικά έχει αποδειχθεί ότι αναμιγνύονται στον μεταβολισμό της βιταμίνης Β12 και Β9(φολικό οξύ). Μια μελέτη απέδειξε ότι άτομα τα οποία έπαιρναν φολικό οξύ ως συμπλήρωμα διατροφής και αντισπασμωδικά είχαν 50% πτώση των επιπέδων βιταμίνης Β12 στο αίμα τους.

Αυτό το άρθρο γράφτηκε από…

Alexandra Tabaki – και έχει γράψει 87 άρθρα στο E-Diatrofi.org.

Είμαι η Αλεξάνδρα και αφιερώνω το περισσότερο χρόνο της ζωής μου στην διατροφή, στα μυστικά της και στις επιπτώσεις της στους ανθρώπους. Είμαι φανατική της βιολογικής καλλιέργειας και τις ελεύθερες ώρες μου τις περνάω στο κήπο μου με τα λαχανικά και τα μυρωδικά μου.Έφτιαξα αυτό το μπλόγκ με θέμα τη διατροφή για να μοιραστώ μαζί σας μικρά μυστικά και συμβουλές για να απολαύσουμε μια καλύτερη ζωή, πιο ισορροπημένη και με λιγότερες ασθένειες.Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο πολύ συνεπής απέναντι σας και να ανεβάζω τα άρθρα μου όσο πιο συχνά γίνεται, γι’αυτό μην διστάζετε να επισκέπτεστε συχνά το e-diatrofi.org.Μπορείτε να με βρείτε στο Facebook, Google+ και στο Twitter.

Η Βιταμίνη Β12 και οι φυτοφάγοι….

Η βιταμίνη Β12 και οι ανάγκες του οργανισμού. Την έχουν άραγε τόση ανάγκη οι χορτοφάγοι; Υπάρχει άραγε μόνο στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα; Στα βίντεο που ακολουθούν ο Δρ. Κων/νος Μουρούτης φυσίατρος και νευροεπιστήμονας δίνει όλες τις απαντήσεις και διαλύει τους μύθους.

Η αλήθεια για την Β12

Για τους περισσότερους χορτοφάγους, βίγκανς και ωμοφάγους το θέμα της Β12 είναι γνωστό. Οι εταιρείες συμπληρωμάτων έχουν κάνει τους ανθρώπους να τρέχουν να προμηθευτούν τα συμπληρώματα εκείνα που θα τους προστατεύσουν από την έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης. Είναι όμως αυτή η σωστή οδός; Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσω αρκετά θέματα σχετικά με την Β12 προσπαθώντας να συνδυάσω πληροφορίες από διαφορετικές αξιόπιστες πηγές (που δεν υποστηρίζονται από οικονομικά συμφέροντα).

Η έλλειψη Β12 είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, αλλά ΠΟΤΕ δεν πρόκειται ΜΟΝΟ για έλλειψη αυτής της βιταμίνης. Οι ελλείψεις σε βιταμίνες και μέταλλα ποτέ δεν συμβαίνουν μεμονωμένα. Τα εμφανή συμπτώματα έλλειψης Β12 είναι η κόπωση, η χλωμάδα, η ανορεξία, παραισθήσεις, παράνοια, απώλεια βάρους κλπ. Προσωπικά θεωρώ τη συνεχή κόπωση το πιο σοβαρό σύμπτωμα και συμβουλεύω όποιον νομίζει πως έχει έλλειψη Β12 να το διασταυρώσει άμεσα με τη βοήθεια ειδικών. Η Πρόληψη είναι πάντα ο καλύτερος δρόμος.

Η συνιστώμενη ημερήσια λήψη Β12 μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς τις προηγούμενες δεκαετίες οι επιστήμονες θεωρούσαν πως το σώμα μας χρειάζονταν παραπάνω από ότι έπρεπε. Το Βρετανικό Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει πως κάποιοι άνθρωποι έχουν χαμηλότερες απαιτήσεις σε Β12 από άλλους. Η ποσότητα Β12 που χρειάζεται ένας άνθρωπος σε όλη του τη ζωή είναι 40 miligram, που σε μέγεθος είναι το 1/7 ενός χαπιού ασπιρίνης! Το να παίρνει κάποιος μεγάλες ποσότητες της βιταμίνης από το στόμα ωστόσο δεν έχει κανένα αποτέλεσμα αφού κάθε φορά μπορεί να απορροφηθεί μόνο απειροελάχιστη ποσότητα (3ug).
Η Β12 εκκρίνεται στη χολή και απορροφάται ξανά. Αυτό είναι γνωστό ως εντεροηπατική κυκλοφορία. Η ποσότητα Β12 που εκκρίνεται στη χολή κυμαίνεται από 1 έως 10 μικρογραμμάρια τη μέρα. Άνθρωποι με δίαιτες φτωχές σε Β12, όπως οι χορτοφάγοι, συνήθως λαμβάνουν περισσότερη Β12 από την επαναρρόφησή της εντός του σώματος παρά από τις τροφές. Η επαναρρόφηση της Β12 είναι ο λόγος που η έλλειψή της μπορεί να πάρει και 20 χρόνια να εκδηλωθεί. Aν η έλλειψη Β12 οφείλεται στην ανικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει τη βιταμίνη που παράγει, τότε τα συμπτώματα της έλλειψης παρουσιάζονται σε τρία χρόνια περίπου.
Εφόσον η Β12 ανακυκλώνεται μέσα σε έναν υγιή οργανισμό, η εσωτερική σύνθεσή της μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σώματός μας. Στις περιπτώσεις που το σώμα μας συνθέτει τη Β12 αλλά δεν απορροφάται, αυτό οφείλεται στην έλλειψη άλλων στοιχείων όπως το κοβάλτιο.
Ανάμεσα στις αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τη Β12, υπάρχει και αυτή που υποστηρίζει πως η βιταμίνη και τα βακτήρια αυτά παράγονται στο έντερό μας, αλλά σχετικά χαμηλά οπότε δεν προλαβαίνει το σώμα μας να τα απορροφήσει. Αυτή η άποψη δυστυχώς γίνεται ακόμη πιστευτή, αν και σύμφωνα με τον Δρ. Vetrano, η άποψη αυτή έχει καταρριφθεί εδώ και είκοσι χρόνια και αποτελεί πλέον μία επιστημονική θεωρία που δεν αποδείχθηκε ποτέ. Πράγματι, το 1999 στο βιβλίο “HUMAN ANATOMY ANDPHYSIOLOGY” από τη Δρ. Marieb, καταγράφεται πως απορροφούμε την Β12 μέσω των εντέρων μας.
(Η βιταμίνη απορροφάται στο τελικό τμήμα του ειλεού. Για την απορρόφηση της βιταμίνης είναι απαραίτητη η σύνδεσή της με τον ενδογενή παράγοντα, μια πρωτεΐνη που εκκρίνεται για το σκοπό αυτό από τα τοιχωματικά κύτταρα του στομάχου).
Ένας άλλος μύθος που κυκλοφορεί για τη Β12 είναι πως μπορεί να την πάρει κανείς ΜΟΝΟ από ζωϊκά παράγοντα. Αυτό είναι λάθος.Καμία τροφή δεν περιέχει φυσικά τη Β12 – ούτε ζωϊκή ούτε φυτική. Η Β12 είναι βακτήρια και παράγεται από μικρο-οργανισμούς.
Η Β12 είναι η μοναδική βιταμίνη που περιέχει ένα χαρακτηριστικό στοιχείο – το κοβάλτιο- που της δίνει και το χημικό της όνομα – κοβαλαμίνη- που βρίσκεται στο κέντρο της μοριακής της κατασκευής.
Οι άνθρωποι και όλα τα σπονδυλωτά χρειάζονται το κοβάλτιο, αν και αφομοιώνεται μόνο υπό μορφή βιταμίνης B12. Η σύνθεση της Β12 συμβαίνει στο μικρό έντερο (ειλεός) και απορροφάται εκεί. Από τη στιγμή που τα βακτήρια στο έντερό μας έχουν κοβάλτιο και κάποια άλλα στοιχεία, παράγουν Β12.
Σύμφωνα με το Δρ. Michael Klaper, η Β12 είναι παρούσα όχι μόνο στο έντερό μας αλλά και στο στόμα μας. Πρέπει να συνδυαστεί με ένα ένζυμο που βρίσκεται στο γαστρικό υγρό του στομάχου μας για να αφομοιωθεί. Αν αυτό το ένζυμο στο στομάχι μας απουσιάζει ή εμποδίζεται από άλλους παράγοντες, η σύνθεση Β12 δεν θα συμβεί, όσο και αν παίρνουμε από τη δίαιτά μας. Η έλλειψη Β12 μπορεί να προκληθεί από την ύπαρξη αντιβιοτικών στην τροφή μας (όπως ας πούμε από το γάλα), από το αλκοόλ, το κάπνισμα και το στρες. (Το αλκοόλ καταστρέφει το συκώτι, έτσι όσοι πίνουν χρειάζονται περισσότερη Β12, και το κάπνισμα αυξάνει τις ανάγκες σε Β12 επίσης).
Πολλές αναλύσεις σχετικά με τη θρεπτική αξία των τροφών χρειάζονται επανεξέταση για ένα πολύ απλό λόγο. Ότι η τεχνολογία προχωρά και πλέον υπάρχουν ευκολότεροι τρόπο να αναλυθούν πιο αποτελεσματικά και αξιόπιστα τα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βρει κανείς στις τροφές. Για παράδειγμα, πρόσφατα στα βιβλία του Δρ. Vetrano για τη διατροφή στις Η.Π.Α. καταγράφεται πως η Β12 υπάρχει σε όλες τις τροφές που περιέχουν ποσότητες συμπλέγματος βιταμίνης Β, αλλά στο παρελθόν κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό να αποδειχθεί λόγω έλλειψης της κατάλληλης τεχνολογίας. Μάλιστα ο συγγραφέας του βιβλίου δηλώνει πως η έλλειψη βιταμίνης Β12 δεν είναι συχνότερη σε χορτοφάγους και βίγκανς από ότι σε άλλους ανθρώπους. Πολύ πιθανόν να είναι και αυτό αποτέλεσμα μάρκετινγκ από τις εταιρείες με τα συμπληρώματα!!! Μάλιστα – σε αντίθεση με την προπαγάνδα της βιομηχανίας γάλακτος και κρέατος- οι κρεατοφάγοι είναι πιο πιθανό να έχουν έλλειψη Β12 -(λόγω όλων των αντιβιοτικών που καταναλώνουν μέσω κρέατος, γάλακτος) και αυτό δεν είναι καινούργιο. Αποκαλύφθηκε το 1959!! (2)
Τώρα για να εξετάσουμε γιατί κάποιοι χορτοφάγοι/βίγκανς παρουσιάζουν έλλειψη Β12. Πρέπει να κρατήσουμε ως δεδομένο ότι οι περισσότεροι χορτοφάγοι συνεχίζουν να καταναλώνουν λαχανικά που περιέχουν αντιβιοτικά όπως κρεμμύδια, σκόρδο κλπ που «σκοτώνουν» την εντερική χλωρίδα. Το θέμα είναι πως αν καταστραφεί η χλωρίδα αυτή, χρειάζεται επιστημονική βοήθεια για να την ανακτήσουμε και προσεκτικές διαιτητικές επιλογές. Είναι πολύ πιο σημαντικό να γνωρίζουμε τι τρώμε ώστε να μην καταστρέφουμε την εντερική χλωρίδα από το να ανησυχούμε για τα συμπληρώματα και να βασιζόμαστε σε αυτά.

Οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα γιατί δεν παίρνουν αρκετή Β12, στην πραγματικότητα δεν αφομοιώνουν καλά τις τροφές που τρώνε λόγω δυσκολίας στην πέψη. Όταν αποκαθίσταται η πέψη, η Β12 αρχίζει να παράγεται από το σώμα μας κανονικά. Η Β12 καταστρέφεται από διατροφή υψηλά αλκαλική και υψηλά όξινη.
Αυτό σημαίνει πως η Β12 στο κρέας, καταστρέφεται εύκολα γιατί το υδροχλωρικό οξύ στο στομάχι μας όταν χωνεύει κρέας είναι υψηλά όξινο. Αυτό εξηγεί γιατί οι κρεατοφάγοι έχουν τις ίδιες πιθανότητες να έχουν έλλειψη Β12 με τους βίγκανς, αν και παίρνουν τη βιταμίνη αυτή από τη διατροφή τους. Φυσικά έχουν το επιβαρυντικό ότι τρώνε κρέας και κατά συνέπεια αντιβιοτικά.
Άλλη μία πτυχή του θέματος είναι ότι τα χαμηλά επίπεδα Β12 στο αίμα, δεν σημαίνουν απαραίτητα και γενική έλλειψη της βιταμίνης, αφού μπορεί η Β12 να χρησιμοποιείται από τα κύτταρα (όπως αυτά του κεντρικού νευρικού μας συστήματος). Σε κάθε περίπτωση, το άτομο που παίρνει συμπληρώματα με Β12, μπορεί να έχει τη βιταμίνη να κυκλοφορεί στο αίμα του αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα χρησιμοποιηθεί και από το σώμα τους, γιατί είναι συνθετική, μη οργανική βιταμίνη.
Οι ψευδο-ωφέλειες των συμπληρωμάτων έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του μεταβολισμού μας προκειμένου να αποβάλλει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις ουσίες που του δίνουμε. Αυτές οι ουσίες δεν μπορούν να δράσουν μεμονωμένα και οι ισορροπίες ανάμεσα σε ένζυμα, βιταμίνες κλπ είναι πολύ ευαίσθητες. Η χρήση συμπληρωμάτων μπορεί να διαταράξει αυτή την ισορροπία, και να μειώσει τη δραστικότητα των ενεργειών του σώματός μας.
Στο εμπόριο, οι ταμπλέτες Β12 γίνονται από βακτήρια. Τα βασικά προβλήματα με τα συμπληρώματα είναι πως 1) δεν περιέχουν τα εκατοντάδες άλλα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν τα ωμά φρούτα και λαχανικά σε συνδυασμό με τη Β12, και 2) περιέχουν τεχνητές ουσίες που σε καμία περίπτωση δεν κάνουν καλό στο σώμα μας.
Σύμφωνα με τον Δρ. John Potter PhD, του Fred Hutchinson Cancer Center στο Seattle «Η μαγεία της τροφής εντοπίζεται στις χιλιάδες περίπλοκες αλληλεπιδράσεις δεκάδων διαφορετικών φυτοχημικών στοιχείων που είναι πολύ δύσκολο να αναπαραχθούν σε χάπια. Ενώ 190 αξιόπιστες έρευνες αποδεικνύουν πως τα φρούτα και τα λαχανικά κάνουν καλό στο θέμα της Β12, οι εταιρείες συμπληρωμάτων έχουν ελάχιστα στοιχεία». Οι βιταμίνες, τα μέταλλα, οι ορμόνες κλπ δεν μπορούν να δράσουν μεμονωμένα, αλλά λειτουργούν συμβιωτικά. Εργάζονται με άλλα θρεπτικά στοιχεία για να κάνουν τη δουλειά τους. Όταν αυτά τα περίπλοκα συμπλέγματα διαταραχθούν, τότε μειώνεται και η αποτελεσματικότητά τους.
Ο Dan Reeter των εργαστηρίων Bio-Systems στο Κολοράντο των Η.Π.Α., δημιουργεί μία από τις αποτελεσματικές εργαστηριακές μεθόδους μέσω υπολογιστή για να μελετήσει την ποιότητα του χώματος. Υποστηρίζει, πως ύστερα από εκτεταμένες έρευνες, διαπίστωσε πως τα φυτά που μεγαλώνουν σε «βιολογικό» χώμα και με βιολογικό τρόπο, έχουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες Β12. Μάλιστα ο συγγραφέας της μελέτης δηλώνει πως οι ζωϊκές πηγές της βιταμίνης δεν είναι τόσο αποτελεσματικές. Έρευνες έχουν δείξει πως η τυπική διατροφή με ζωϊκά προϊόντα στην πραγματικότητα απαιτεί μεγαλύτερες ποσότητες Β12. Και αυτό γιατί η τυπική δίαιτα (με κρέας & γαλακτοκομικά) οδηγεί σε ατροφία του πεπτικού μας συστήματος. Το μαγειρευτό φαγητό για παράδειγμα, αποτελεί εμπόδιο στην απορρόφηση της Β12 γιατί δεν αφήνει το γαστρικό μας υγρό να έχει την καλύτερη δυνατή δράση. Υποστηρίζει πως τα φυσικά μικρόβια του χώματος και τα λαχανικά/φρούτα από βιολογικούς κήπους, είναι αρκετά να μας παρέχουν τη Β12 που χρειαζόμαστε. Το παν είναι το χώμα να είναι βιολογικό και η τροφή μας να μην είναι επεξεργασμένη/αποστειρωμένη γιατί έτσι σκοτώνονται τα ωφέλιμα για τον οργανισμό μας βακτήρια.
Ένα άλλο ζήτημα που οφείλουμε να αναφέρουμε είναι πως η συνιστώμενη ποσότητα Β12 που χρειάζεται ένας οργανισμός, είναι ένας αριθμός που έχει διαμορφωθεί με βάση την τυπική δίαιτα του μέσου δυτικού ανθρώπου. Αυτό σημαίνει πως αναφέρεται σε μία δίαιτα με κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια, επεξεργασμένες τροφές και μαγειρεμένο φαγητό, και αναφέρεται σε ανθρώπους που καπνίζουν και πίνουν . Για εμπορικούς λόγους, πολλές έρευνες υπερβάλλουν όσον αφορά στα πόσα θρεπτικά στοιχεία χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς. Είναι δύσκολο να καταγράψουμε επακριβώς τις θρεπτικές ανάγκες κάθε οργανισμού ξεχωριστά, λόγω διαφορετικού ρυθμού μεταβολισμού, άγχους κλπ. Για παράδειγμα, ο Δρ. Victor Herbert αναφέρει πως 1 μικρογραμμάριο της Β12 είναι απαραίτητο κάθε μέρα. Οι ωμοφάγοι ωστόσο χρειάζονται λιγότερη Β12 λόγω του βελτιωμένου τους πεπτικού συστήματος και αποτελεσματικού γαστρικού υγρού. Ο ρυθμός απορρόφησης της Β12 είναι υψηλότερος στους υγιείς οργανισμούς από ότι στους νοσούντες. Έρευνες, σε χωριά χορτοφάγων ιθαγενών, έδειξαν πως κανείς δεν είχε συμπτώματα έλλειψης Β12.
Ο Δρ. David Jubb υποστηρίζει πως οι άνθρωποι που ζουν σε ένα αποστειρωμένο, αντισηπτικό περιβάλλον όπου τα βακτήρια καταστρέφονται πριν φτάσουν στον οργανισμό μας είναι πιο πιθανό να έχουν έλλειψη Β12. Αν ένα άτομο είναι υγιές και ζει μία vegan ζωή, με μεγάλα ποσοστά ωμών λαχανικών και φρούτων στο διαιτολόγιό του, συνδιάζει σωστά τις τροφές και λαμβάνει αρκετό ήλιο, είναι απίθανο να νοσήσει από έλλειψη Β12.
Είναι φοβερό πόση παραπληροφόρηση υπάρχει επί του θέματος, και δεν αποτελεί έκπληξη το ότι οι άνθρωποι αγχώνονται για το αν παίρνουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία. Δυστυχώς, οι περισσότεροι ανησυχούν χωρίς να ξοδέψουν λίγο από το χρόνο τους να διαβάσουν στοιχεία και να δουν πως η λογική λέει ότι δεν μπορείς να είσαι υγιής με το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα πετροχημικά (συνθετικές τροφές και συμπληρώματα) παρόλο που οι ενδιαφερόμενες βιομηχανίες προσπαθούν πάρα πολύ να πείσουν για το αντίθετο.
Η αλήθεια είναι πως ό,τι στοιχεία χρειαζόμαστε, βρίσκονται στη φυσική διατροφή (ωμά λαχανικά και φρούτα). Η μητέρα φύση ξέρει καλύτερα από εμάς. Από τη στιγμή που ο άνθρωπος από τη φύση τρέφεται με φρούτα και λαχανικά, μπορεί να πάρει τη Β12 από αυτά. Αν μπορείς να την πάρεις από τα ωμά φρούτα, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τις φύτρες τότε δεν τη χρειάζεσαι! Το ότι ένα ωμό λαχανικό έχει μόνο μία μικρή ποσότητα Β12 δεν σημαίνει πως δεν είναι αρκετό. Αντίθετα, σημαίνει πως τόσο χρειαζόμαστε!
Οι εταιρείες των συμπληρωμάτων προσπαθούν να πείσουν πως το χώμα δεν είναι επαρκής πηγή Β12, αλλά σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, αν ένας σπόρος δεν μπορεί να πάρει όλα τα θρεπτικά στοιχεία, τότε δεν θα μεγαλώσει. Τα φυτά δεν παίρνουν τα στοιχεία μόνο από το χώμα (από κει παίρνουν μόνο το 1%). Όλα τα υπόλοιπα έρχονται από τον ήλιο και το νερό.
Αν έχετε έλλειψη Β12, υπάρχουν τρόποι να διορθωθεί μέσω σωστής διατροφής. Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να γυρίσουμε σε μία διατροφή όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική, στη διατροφή για την οποία πλαστήκαμε. Αγοράστε βιολογικά και μην μπαίνετε στη διαδικασία να αποστειρώνετε τα λαχανικά και φρούτα σας όταν προέρχονται από βιολογικό χώμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.