ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΣΟΓΙΑ

Η σόγια είναι ένα όσπριο το οποίο πραγματικά έχει φοβερή διατροφική αξία αν το συγκρίνουμε με άλλα όσπρια και γενικά όλα τα τρόφιμα. Για αυτό το λόγο σήμερα θεωρείται μία υπερτροφή και έχει πολλούς υποστηρικτές ανά τον κόσμο… Είναι η βασική πηγή πρωτεΐνης για τους χορτοφάγους.

Εγώ θα σας δείξω την άλλη άποψη σχετικά με τη σόγια… Ας πούμε όμως γιατί όλοι τη θεωρούν φοβερή…
Είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη, πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών φυτοχημικών ουσιών, με μεγάλη περιεκτικότητα σε μέταλλα όπως ο φωσφόρος, το κάλιο, ο σίδηρος, το ασβέστιο, κλπ. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι έχει τεράστια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και υψηλής σχετικά βιολογικής αξίας. 12 φορές περισσότερη από το γάλα! 4 φορές περισσότερη από τα αυγά και 2 φορές περισσότερη από το κρέας!!!
Υποστηρίζουν ότι την καταναλώνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια λαοί ολόκληροι της Ασίας και μάλιστα σε ποσότητες, έχει υπέροχη γεύση, είναι πλούσια στη σπάνια βιταμίνη Β12, είναι αντικαρκινική τροφή, μειώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, προστατεύει τα νεφρά αφού η πρωτεΐνη της σόγιας δεν τα επιβαρύνει όπως του κρέατος, προστατεύει από τις καρδιοπάθειες, βοηθά τη λειτουργία της μάθησης, μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, βοηθά στον έλεγχο της χοληστερίνης, προστατεύει από την οστεοπόρωση, κλπ… Επίσης προστατεύεις το περιβάλλον με το να καταναλώνεις σόγια αντί κρέατος λόγω μειωμένων εκπομπών CO2 και είναι η τροφή που θα σώσει τους τριτοκοσμικούς λαούς από την πείνα.
Αυτοί όμως οι ισχυρισμοί είναι μισές αλήθειες ή ασάφειες…
 • Η σόγια σαν τρόφιμο άρχισε να καταναλώνεται όντως πολύ παλιά, περίπου το 1134-246 π.Χ μόνο όμως, όταν οι Κινέζοι ανακαλύψανε ότι μπορούν να τη ζυμώσουν σε προϊόντα που λέγονται natto, tempeh, tamari (είδος σάλτσας σόγιας).
 • Οι Ασιάτες δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σόγιας παρά μόνο περίπου 10g ημερησίως, δηλαδή 2 κουταλιές της σούπας και δε τη χρησιμοποιούν για να αντικαταστήσουν τα ζωικά τρόφιμα.
 • Η πρωτεΐνη της σόγιας δεν είναι τόσο υψηλής βιολογικής αξίας όσο λένε αφού δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα όπως τα ζωικά τρόφιμα. Τις λείπουν τα θειώδη αμινοξέα, κυστίνη και μεθειονίνη. Επίσης ο τρόπος επεξεργασίας της σόγιας σήμερα καταστρέφει τη λυσίνη. Επιπλέον περιέχει αναστολείς ενζύμων που αναστέλλουν τα ένζυμα που εξασφαλίζουν την πέψη των πρωτεϊνών και την απορρόφηση των αμινοξέων.
 • Η σόγια όχι μόνο δε δίνει βιταμίνη Β12 αλλά μπορεί να προκαλέσει και ανεπάρκειες σε αυτή. Μόνο τα ζυμωμένα προϊόντα της περιέχουν λόγω των μικροοργανισμών που την παράγουν.
 • Επίσης η σόγια σε καμία περίπτωση δεν προστατεύει από οστεοπόρωση αφού το ασβέστιο που περιέχει ενώνεται με τα οξαλικά και τα φυτικά οξέα της σόγιας και αποβάλλεται από το σώμα επιβαρύνοντας τα νεφρά. Επίσης αυτές οι ουσίες εμποδίζουν να απορροφηθούν και η βιταμίνη Β12 και τα άλλα μέταλλα της (ψευδάργυρος, σίδηρος, μαγνήσιο, κλπ).
 • Οι ισοφλαβόνες που περιέχει σε τόσο μεγάλη ποσότητα (φυτο-οιστρογόνα) όχι μόνο δεν είναι καλά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού αλλά μπορεί να ευνοήσουν την αύξηση των καρκινικών κυττάρων, αφού μπλοκάρουν τα οιστρογόνα που παράγονται φυσιολογικά.
 • Επίσης έρευνα έδειξε ότι 4 κουταλιές σούπας σόγια την ημέρα μπορεί να προκαλέσει υποθυρεοειδισμό (μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδή) που να έχει σα συνέπεια κούραση, λήθαργο, δυσκοιλιότητα και αύξηση βάρους.
 • Όχι μόνο δε βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών αλλά τα επιβαρύνει πάρα πολύ λόγω της μεγάλης ποσότητας οξαλικών οξέων που περιέχει η σόγια, τα οποία σιγά σιγά μπορεί να προκαλέσουν νεφρολιθίαση (πέτρες από οξαλικό ασβέστιο).
 • Όσον αφορά αν πρέπει οι γυναίκες να την τρώνε κατά την εμμηνόπαυση, αυτό μπορεί να προκαλέσει όγκους εξαιτίας των οιστρογόνων καθώς επίσης η κακή λειτουργία του θυρεοειδή που προκαλείται συνδέεται με δυσκολίες στην εμμηνόπαυση.
 • Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία συγκριτικά με το τι φωνάζουν όλοι όσον αφορά την αντικαρκινική της δράση και μάλιστα φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσει και καρκίνο. Περιέχει ουσίες όπως η αιμοσυγκολλητίνη η οποία προάγει τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων και αναστέλλει την πρόσληψη οξυγόνου. Επίσης περιέχει αναστολείς της τρυψίνης που ενδέχεται να προκαλέσουν διόγκωση του παγκρέατος και έπειτα παγκρεατικό καρκίνο.
 • Μπορεί σε κάποιους ανθρώπους η σόγια να μειώνει τη χοληστερίνη αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη για το ότι η μειωμένη χοληστερίνη από μόνη της ευθύνεται για τις καρδιοπάθειες!!!
 • Όχι μόνο δε βοηθά στη μάθηση αλλά ιαπωνική έρευνα έδειξε ότι άτομα που τρώγανε tofu κατά τη μέση ηλικία τους, αργότερα όταν γεράσανε εμφάνισαν τη νόσο Alzheimer.
 • Η σόγια φυσικά και δε προστατεύει το περιβάλλον αφού η πλειοψηφία των καλλιεργειών είναι μεταλλαγμένη, γεγονός που είναι καταστροφικό για το οικοσύστημα!
 • Η σόγια δεν είναι η λύση για να ταϊστούν οι τριτοκοσμικοί λαοί αφού στις τριτοκοσμικές χώρες οι παραδοσιακές καλλιέργειες ξεριζώνονται για να φυτευτεί η γενετικά τροποποιημένη σόγια.
 • Η σόγια ΔΕΝ έχει υπέροχη γεύση τουλάχιστον όσον αφορά το “γάλα” σόγιας και θα το καταλάβετε αν τη φτιάξετε σπίτι σας με φασόλια σόγιας αφού βρωμάει αν δε βάλεις πολύ βανίλια ή κανέλα ή οτιδήποτε… Η ωραία γεύση στα επεξεργασμένα προϊόντα σόγιας προέρχεται από τις αρωματικές ύλες που προστίθενται.
Το χειρότερο είναι όταν κάποιοι γονείς vegans ταΐζουν τα νεογέννητα με γάλα σόγιας. Κάτι το άκρως επικίνδυνο αφού προκαλεί υπανάπτυξη στα αγόρια, πρόωρη ανάπτυξη στα κορίτσια καθώς επίσης οι βρεφικές φόρμουλες σόγιας έχουν συνδεθεί με αυτοάνοσες θυρεοειδοπάθειες  μέχρι και το θάνατο!
Ζύμωση σάλτσας σόγιας
Η ζύμωση είναι μία διαδικασία κατά την οποία μικροοργανισμοί καταναλώνουν κάποια συστατικά από ένα τρόφιμο και παράγουν άλλα. Η σόγια ζυμώνεται όπως συμβαίνει και με το μούστο που γίνεται κρασί, το γάλα που γίνεται γιαούρτι και τυρί, κλπ.
Η πραγματική πολύ καλή τροφή αλλά όχι και υπερτροφή δεν είναι η αζύμωτη αλλά η ζυμωμένη σόγια!
Κατά τη ζύμωση τα τρόφιμα γίνονται περισσότερο εύπεπτα και συνεπώς η θρεπτική τους αξία για τον άνθρωπο πολλαπλασιάζεται. Επίσης αποικοδομούνται ουσίες όπως πολλά από τα φυτικά οξέα από τους μικροοργανισμούς και έτσι τα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα) απορροφούνται πολύ περισσότερο.
Αζύμωτη σόγια είναι τα απλά φασόλια σόγιας, το γάλα σόγιας, το tofu, ο κιμάς σόγιας και όλα τα “κρέατα”, “λουκάνικα”, κλπ από σόγια.
Από την άλλη προϊόντα ζυμωμένης σόγιας είναι τα:
Tempeh: Λόγω της ζύμωσης, οι υδατάνθρακες που περιέχει γίνονται πιο εύπεπτοι (ολιγοσακχαρίτες) κι έτσι δεν υπάρχει το πρόβλημα δυσπεψίας, φουσκώματος και αερίων που έχουμε με το tofu. Είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Β12 που παράγεται από τα βακτήρια που το φτιάχνουν, όμως αυτό ισχύει μόνο για τα παραδοσιακά tempeh και όχι σε αυτά που φτιάχνονται στις δυτικές χώρες λόγω διαφορετικών στελεχών μικροοργανισμών που χρησιμοποιούνται για τη ζύμωση.
Natto: Είναι πλούσιο σε ευεργετικά για τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου βακτήρια, αλλά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο επειδή περιέχουν πολλά φυτοοιστρογόνα τα οποία μόνο σε λογικές ποσότητες βοηθούν να καταπολεμηθεί ο καρκίνος του μαστού. Επίσης είναι πλούσια στο ένζυμο νατοκινάση (nattokinace) που φαίνεται να προλαμβάνει τους θρόμβους και να είναι κατά του Alzheimer.
Miso: Πλούσιο σε γαλακτικά βακτήρια, περιέχει πολύ λεκιθίνη, ένα φωσφολιπίδιο που δημιουργείται κατά τη ζύμωση και φαίνεται να βοηθά να μειωθεί η αρτηριακή πίεση. Μπορεί ακόμα να προστατέψει όσο γίνεται φυσικά από την ακτινοβολία (radiation sickness).
Σάλτσα σόγιας: Υπάρχουν πολλά είδη σάλτσας σόγιας. Η κινέζικη σκουρόχρωμη σάλτσα σόγιας μετά από έρευνες φαίνεται ότι περιέχει 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σχέση με το κόκκινο κρασί. Επίσης είναι πλούσια σε γαλακτικά βακτήρια και έχει ισχυρά αντιαλλεργικές ιδιότητες. Βέβαια έχει πολύ αλάτι (για να διατηρηθεί) και σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να την πιούμε όπως κάνουμε με το κρασί…
Η κατανάλωση μικρών ως μετρίων ποσοτήτων ζυμωμένων προϊόντων σόγιας είναι ασφαλή αλλά και προσφέρουν οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν η σόγια δε λέει ότι είναι non GMO (μη γενετικά τροποποιημένη) τότε είναι…
Η σόγια κρύβεται παντού στα τρόφιμα! Ελπίζω να μη θεωρείται ότι πρόσθετα συστατικά όπως η λεκιθίνη σόγιας και πολλά άλλα που περιέχονται σε μία τεράστια γκάμα τροφίμων είναι από non GMO σόγια… Θα πρότεινα απλά να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και να μην προτιμάτε τα τρόφιμα με ασαφείς πληροφορίες… Εξάλλου όσο πιο επεξεργασμένα τα τρόφιμα τόσο πιο πολλά πρόσθετα περιέχουν.
Επίσης όταν έχουμε μεταλλαγμένη σόγια είτε αυτή ζυμωθεί είτε όχι εξακολουθεί να είναι από μεταλλαγμένη σόγια…
Ένα βασικό που πρέπει να ξέρετε γενικά για τη σόγια που καλλιεργείται είναι ότι το 80% αυτής τουλάχιστον είναι γενετικά τροποποιημένη (GMO). Προσωπικά είμαι κατά των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων όχι επειδή ίσως βλάπτουν μακροπρόθεσμα την υγεία… Αν και μάλλον αυτό ισχύει αφού από έρευνες έχει φανεί πως είναι πιθανόν να προκαλέσουν αλλεργίες, αύξηση της αντίστασης κάποιων μικροβίων στα αντιβιοτικά, κλπ. Αυτό δε το ξέρουμε ακόμα όμως με σιγουριά..

Διαταράσσουν όμως τη φυσική ισορροπία του περιβάλλοντος, επικρατούν πάνω στα άλλα είδη που έπειτα απειλούνται υπό εξαφάνιση αφού δε μπορούν να τα ανταγωνιστούν. Μπορεί να προκληθεί γενετική μόλυνση και σε άλλα φυτά λόγω απελευθέρωσης νέων γονιδίων (μέσω της γύρης για παράδειγμα) σε άλλα φυτά μη μεταλλαγμένα. Πιο ανθεκτικά ζιζάνια μπορεί να δημιουργηθούν με αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών φυσιολογικών ειδών!

Η επιστήμη όπως είναι σήμερα απλά δεν είναι έτοιμη να παίξει με τόσο πολύπλοκα πράματα.. Να κάνει το Θεό.
GMO: Genetically Modified Organism ή GE: Genetically Engineered 
Κάθε χρόνο στην Ελλάδα σύμφωνα με τη greenpeace εισάγονται 250.000 τόνοι μεταλλαγμένης σόγιας από ΗΠΑ και Αργεντινή. Εννοείται ότι χρησιμοποιούνται σε ζωοτροφές χωρίς να χρειάζεται να αναφέρεται αυτή η πρακτική πουθενά… Φυσικά το ίδιο συμβαίνει και με άλλα τρόφιμα όπως το καλαμπόκι.

ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ;
Καταναλώνετε σόγια με μέτρο και όχι σαν αντικατάστατο του κρέατος.
Προτιμάτε να καταναλώνετε ζυμωμένα προϊόντα σόγιας και πάλι όχι σε μεγάλες ποσότητες.
Μην αγοράζετε οποιοδήποτε προϊόν σόγιας που δεν ξεκαθαρίζει ότι είναι μη γενετικά τροποποιημένο.
Μην το καταναλώνετε αν έχετε πρόβλημα θυρεοειδή και ιδιαίτερα υποθυρεοειδισμό.

………………………………………………………………………………………………………………………….
http://soy.mercola.com/

Addressing the Soy and Breast Cancer Relationship: Review, Commentary, and Workshop Proceedings. JNCI J Natl Cancer Inst (20 September 2006) 98 (18): 1275-1284.doi: 10.1093/jnci/djj356

A H Wu, M C Yu, C-C Tseng and M C Pike. Epidemiology of soy exposures and breast cancer risk. British Journal of Cancer (2008) 98, 9–14. doi:10.1038/sj.bjc.6604145


Bruce J. Trock, Leena Hilakivi-Clarke and Robert Clarke. Meta-Analysis of Soy Intake and Breast Cancer Risk. JNCI J Natl Cancer Inst Volume 98, Issue 7Pp. 459-471

Coral A Lamartiniere. Protection against breast cancer with genistein: a component of soy1,2,3
American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 71, No. 6, 1705S-1707s, June 2000

Mark J. Messina and Charles L. Loprinzi. Soy for Breast Cancer Survivors: A Critical Review of the Literature
The American Society for Nutritional Sciences J. Nutr. 131:3095S-3108S, November 2001

Daniel R Doerge, Hebron C Chang. Inactivation of thyroid peroxidase by soy isoflavones, in vitro and in vivo. Journal of Chromatography B. Volume 777, Issues 1–2, 25 September 2002, Pages 269–279

Daniells, Stephen (6 June 2006). “Antioxidant-rich soy sauce could protect against CVD”. National University of Singapore

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.